Zatvorite
Pronađite Coloplast web stranicu svoje države

Uvod

Kako ozljeda kralježnične moždine utječe na rad mokraćnog mjehura

Problemi s radom mokraćnog mjehura običajene su posljedice ozljede kralježnične moždine. No pomoću odgovarajućih proizvoda i odgovarajuće rutine možete preuzeti kontrolu i poboljšati kvalitetu života. Posljedice ozljede kralježnične moždine
Zatvori

Posljedice ozljede kralježnične moždine

Oko 80% osoba s ozljedom kralježnične moždine u nekoj će mjeri ili potpuno izgubiti kontrolu nad mokraćnim mjehurom. Prevladavajući simptom ovog stanja je nemogućnost prolaza mokraće, iako do istjecanja mokraće dolazi vrlo često. Osim toga, 34% osoba s ozljedom kralježnične moždine ima problema s radom crijeva u mjeri koja ometa njihov svakodnevni život.

Vrlo je važno djelotvorno rješavati ove probleme kako bi se izbjegle neugodne komplikacije i u što većoj mjeri smanjile smetnje u svakodnevnom životu. Navodimo neka rješenja problema koji vas možda pogađaju:

 

Ne možete isprazniti mokraćni mjehur

Čista intermitentna kateterizacija djelotvorna je tehnika pražnjenja mokraćnog mjehura koja se temelji na redovitom i potpunom pražnjenju mokraćnog mjehura pomoću katetera.

 

Istjecanje mokraće

Urinarni kondomi djelotvorno su sredstvo sakupljanja urina koji istječe kod dječaka i muškaraca. Kondom se navlači na penis i spojen je s vrećicom za urin koja se pričvršćuje za nogu.

 

Ozljeda kralježnične moždine - osnovni podaci

Ozljeda kralježnične moždine obično rezultira gubitkom osjeta i sposobnosti pokretanja ili trajnom oduzetošću ispod mjesta ozljede. Ozljede kralježnične moždine mogu se podijeliti u četiri grupe prema stupnju težine ozljede:

 • Potpuna tretraplegija (kvadriplegija): potpuni gubitak sposobnosti pokretanja i osjeta u sva četiri uda (rukama i nogama)
 • Djelomična tretraplegija (kvadriplegija):  pogođena su sva četiri uda tijela, no donekle su zadržani osjet i ograničena kontrola mišića
 • Potpuna paraplegija: gubitak sposobnosti pokretanja i osjeta u donjem dijelu tijela
 • Djelomična paraplegija: zahvaćen je samo donji dio tijela, no donekle su zadržani osjet i ograničena kontrola mišića
Zatvori

Dobro je znati

Kako se nositi s problemima mokraćnog mjehura?

Ovisno o problemu, možda trebate upotrebljavati kateter za intermitentnu kateterizaciju ili urinarni kondom. U bilo kojem slučaju, pronaći proizvod koji zadovoljava vaše potrebe i odgovara vašem načinu života važno je za ukupnu kvalitetu života. Kako se nositi s problemima mokraćnog mjehura

Zbrinjavanje retencije mokraćnog mjehura

Ako imate problema s pražnjenjem mokraćnog mjehura, uobičajeno je da koristite kateter za intermitentnu kateterizaciju. Vaš prvi korak bit će pronalaženje onog katetera koji odgovara vama i vašem načinu života. Nakon što ste se odlučili za kateter, važno je da slijedite smjernice glede učestalosti kateterizacije.


Ako imate česte infekcije urinarnog trakta (IUT), dobro je učiniti sljedeće:
pijte više tekućine tijekom dana. Povećajte učestalost kateterizacije tijekom dana. Obično će vam se savjetovati kateteriziranje 4 - 6 puta dnevno ako ne možete samostalno isprazniti mjehur. Pobrinite se da imate čiste ruke i materijal prilikom kateterizacije. Preispitajte svoju tehniku intermitentne kateterizacije. Ako često dobivate IUT iako slijedite ove smjernice, svakako se obratite liječniku.

 

Kako se nositi s urinarnom inkontinencijom

Urinarni kondomi djelotvorni su kod mnogo muškaraca koji imaju probleme s urinarnom inkontinencijom. Diskretni su, izgledaju kao kondom navučen preko penisa i povezani su s vrećicom za prikupljanje urina koja se pričvršćuje uz nogu.
Važno je koristiti urinarne kondome prave veličine dok pronalazak prave vrećice za urin ovisi o tome koliko urina izlučujete.

Zatvori

Česta pitanja

Ovdje možete pronaći odgovore na najčešća pitanja o ozljedi kralježnične moždine i problemima u radu mokraćnog mjehura. Najčešća pitanja o ozljedi kralježnične moždine i radu mokraćnog mjehura
Zatvori

Najčešća pitanja o ozljedi kralježnične moždine i radu mokraćnog mjehura

Zašto ozljeda kralježnične moždine uzrokuje probleme u radu mokraćnog mjehura?

Radom mokraćnog mjehura, u kojemu se sakuplja urin, upravlja živčani sustav. Kod ozljede kralježnične moždine često su ozlijeđeni živci koji upravljaju radom mokraćnog mjehura, zbog čega dolazi do problema s njegovom funkcijom. Neke osobe imaju potrebu mokriti češće ili hitno, kod nekih dolazi do nekontroliranog curenja urina, a kod nekih do poteškoća s pražnjenjem mokraćnog mjehura.

 

Kako problemi s mokraćnim mjehurom mogu utjecati na moj način života?

Ako se vaš mjehur ne prazni redovito, to može uzrokovati infekcije. One započinju u mokraćnom mjehuru, no mogu se proširiti na bubrege i uzrokovati njihovo ozbiljno oštećenje. Čak i mala količina mokraće preostala u mjehuru može izazvati infekcije.


U drugom slučaju, ako ne možete kontrolirati potrebu za mokrenjem, mokraća vam može nehotice curiti. To može prouzročiti neugodne mirise i neugodnosti. Zbog toga je važno pobrinuti se za to da rad mokraćnog mjehura što manje utječe na vaš svakodnevni život.

 

Kako mogu riješiti probleme s mokraćnim mjehurom?

Postoje brojni dostupni načini i proizvodi koji vam mogu pomoći da probleme s mokraćnim mjehurom držite pod kontrolom. Među njima su kateteri, urinarni kondomi (za muškarce) i proizvodi za upijanje. Potražite odgovarajući proizvod ili se obratite Coloplastovoj službi za korisnike kako biste zatražili savjet.

 

Što je kateter?

Kateter se koristi kako bi se osiguralo potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Kateter je tanka, fleksibilna cijev koja se uvodi u mokraćni mjehur kroz mokraćovod kako bi se omogućilo istjecanje mokraće.

 

Zašto je važno pražnjenje mokraćnog mjehura?

Neredovito pražnjenje mokraćnog mjehura može dovesti do infekcija. One započinju u mokraćnom mjehuru, no mogu se proširiti na bubrege i uzrokovati njihovo ozbiljno oštećenje. Čak i mala količina mokraće preostala u mjehuru može izazvati infekcije.

 

Mogu li prazniti mjehur samo ujutro i uvečer?

Ne. Morate se pridržavati rasporeda koji vam je dao vaš liječnik. U pravilu, mokraćni mjehur bi se trebao prazniti najmanje 4 – 6 puta dnevno.

 

Mogu li piti manje tako da ne moram prazniti mokraćni mjehur toliko često?

Ne. Veoma je važno da dovoljno pijete. To održava urinarni sustav čistim i zdravim.

 

Što ako mokraća izgleda mutno ili tamno i čudno miriše?

Možda imate infekciju. Razgovarajte s liječnikom ili medicinskom sestrom.

 

Je li kateterizacija bolna?

Ne. Možete osjetiti pritisak dok kateter ulazi. Ako osjetite nelagodu ili ako je teško uvesti kateter, malo se odmorite. Pokušajte opustiti se tako da duboko udahnete ili se zakašljete. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom ako vam je to bolno.

 

Što ako dobijem česte infekcije urinarnog trakta?

Korištenje katetera za intermitentnu kateterizaciju povećava rizik od infekcija urinarnog trakta. Međutim, u usporedbi s drugim vrstama katetera kao što su stalni (trajni) kateteri, kateteri za intermitentnu kateterizaciju rjeđe uzrokuju infekcije urinarnog trakta. Postoje načini za smanjenje rizika infekcija urinarnog trakta:

 • pijte više tekućine tijekom dana – to će ispirati vaš urinarni trakt, pod uvjetom da nastavite s kateterizacijom
 • Pazite da u potpunosti ispraznite mjehur svaki put kad obavljate kateterizaciju
 • povećajte broj dnevnih kateterizacija
 • pobrinite se da pri kateterizaciji vaše ruke i oprema budu čisti
 • Preispitajte svoju tehniku intermitentne kateterizacije (ubacite poveznicu za animaciju) 

 

Što da radim ako mi mokraća još uvijek curi?

Do curenja mokraće može doći iz različitih razloga: 

 • Infekcija urinarnog trakta može uzrokovati curenje mokraće i trebali biste kontaktirati svog liječnika ako sumnjate da imate infekciju. Uobičajeni simptomi na koje treba obratiti pozornost su:
  • tamno obojena mokraća jakog mirisa,
  • mutna mokraća,
  • krv u mokraći,
  • povišena temperatura/znojenje,
  • grčevi u mokraćnom mjehuru,
  • povećano stezanje mišića u nozi. 
 • Do curenja može doći ako se ne kateterizirate dovoljno često (manje od četiri puta dnevno). Trebali biste:
  • razmisliti o češćem kateteriziranju kako biste izbjegli stvaranje pritiska na mokraćni mjehur
  • paziti da potpuno ispraznite mokraćni mjehur svaki put kad se kateterizirate
  • preispitati svoju tehniku intermitentne kateterizacije
  • Ako se kateterizirate više od sedam puta dnevno, a još uvijek imate problema s curenjem urina, bilo bi dobro da se obratite svom liječniku
 • Možda vam mokraća curi zato jer imate nehotične grčeve u mokraćnom mjehuru/kontrakcije (koje nisu uzrokovane infekcijom urinarnog trakta). Trebali biste:
  • razgovarati sa svojim liječnikom o korištenju lijekova koji će opustiti vaš mokraćni mjehur 

Ako se curenje događa uglavnom dok izvodite fizičke vježbe, trebali biste razmisliti o kateteriziranju prije no što počnete vježbati. 

Zatvori

Infekcije urinarnog trakta

Kod korištenja katetera infekcije urinarnog trakta su uobičajene. Kod nekih osoba do infekcija dolazi češće, no pridržavanjem nekoliko jednostavnih postupaka tu opasnost možete smanjiti. Izbjegavanje i sprječavanje infekcija urinarnog trakta

Infekcija urinarnog trakta je infekcija niza organa koji čine urinarni sustav. Prisutnost bakterija u urinarnom traktu sasvim je uobičajena i ne mora nužno prouzročiti problem. No rast i razmnožavanje bakterija na određenoj razini može prouzročiti infekciju urinarnog trakta koju je potrebno liječiti.

Simptomi infekcija urinarnog trakta

Simptomi infekcija urinarnog trakta različiti su i mogu biti prikriveni. To mogu biti:

 • tamno obojena mokraća jakog mirisa,
 • mutna mokraća,
 • krv u mokraći,
 • povišena temperatura/znojenje,
 • grčevi u mokraćnom mjehuru,
 • povećano stezanje mišića u nozi.

Ako imate neke od navedenih simptoma, trebali biste se obratiti svojoj medicinskoj sestri ili liječniku.

Izbjegavanje infekcija urinarnog trakta

Iako nema definitivnog rješenja za izbjegavanje infekcija urinarnog trakta, postoji puno

jednostavnih mjera predostrožnosti kojima se mogu spriječiti i izbjeći opetovane infekcije: 

 • obilno uzimanje tekućine – najmanje 1,5 litru dnevno
 • dobra osobna higijena – posebice prilikom kateteriziranja
 • ustaljeni raspored kateterizacije – redovito potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura
 • dobra probava – redovit ustaljeni rad crijeva može smanjiti opasnost od infekcija urinarnog trakta
Zatvori

Pomaganje djeci u pražnjenju mokraćnog mjehura

Zato što su sva djeca različita, važno je odabrati kateter koji je sve vrijeme primjeren njihovim individualnim potrebama. Kad jednom budu spremni, možete im početi pomagati u preuzimanju odgovornosti za način kako prazne svoj mokraćni mjehur. Pomozite djeci u pražnjenju mokraćnog mjehura

Upotreba katetera za pražnjenje mjehura vašeg djeteta


Morat ćete pomagati svojoj djeci u mokrenju do dobi od otprilike pet godina. Većina djece sa spina bifidom ne mogu prazniti mjehur prirodnim putem, tako da ćete morati koristiti kateter, tanku plastičnu cjevčicu koja se uvodi kroz mokraćovod u mjehur. To je jednostavna i bezbolna tehnika.
 
Zašto je važno pražnjenje mjehura


Važno je da vi i vaše dijete razumijete zašto je važno pražnjenje mjehura i da postignete uspješnu rutinu.

Ciljevi dobrog upravljanja mjehurom su:

 • Sprečavanje oštećivanja bubrega i općenito sprečavanje infekcija
 • Kontroliranje fizioloških funkcija
 • Poboljšanje kvalitete života svog djeteta. Neka vaše dijete postane samostalno 

Ako se mjehur djeteta ne prazni redovito, može doći do upale. Čak i mala količina mokraće preostala u mjehuru može izazvati infekcije.

Početak


Prije nego što počnete s pražnjenjem mjehura, uvijek morate konzultirati liječnika ili medicinsku sestru u pogledu odgovarajućih uputa o tome kako upotrijebiti kateter.
Zajedno sa zdravstvenim radnikom, odlučit ćete koja je vrsta katetera prikladna za vas i vaše dijete i napravit ćete vremenski plan kateterizacije. Obično mjehur treba prazniti 4 – 6 puta dnevno – ali to može ovisiti o unosu tekućine i fizičkoj aktivnosti.

Pomoć djeci u učenju
Kad dijete počne pokazivati interes – obično između treće i pete godine – trebate ga početi učiti kako da isprazni svoj mjehur. Coloplast je razvio Wee Games kako bi pomogao vama i vašem djetetu naučiti kako ovo uraditi na zabavan način.

Zatvori
Zatvori

Free sample - free shipping

Thank you for your order

Receipt

Pogledajte verziju za desktop