Zatvorite
Pronađite Coloplast web stranicu svoje države

Uvod

Uz pravilno savjetovanje i proizvode, bit ćete u mogućnosti raditi stvari koje ste oduvijek radili. U ovom dijelu pronaći ćete informacije čija je svrha pomoći vam da radite upravo to. Osim informacija o proizvodu, pronaći ćete korisne savjete o intimi, održavanju vaše kože zdravom i ostalim aspektima življenja sa stomom. 

Informacije o načinu života

Kako će stoma izgledati i kako ću je osjećati u danima nakon operacije?

Kako će stoma izgledati i kako ću je osjećati u danima nakon operacije?

Dani nakon operacije ugradnje stome mogu biti puni izazova. Imate zatvorenu vrećicu pričvršćenu na trbušnu stijenku i mnogo novih stvari za naučiti. Sada je vrijeme da počnete upoznavati vašu stomu. Dani nakon operacije ugradnje stome
Zatvori

Kako to izgleda nakon operacije?

Kada se probudite nakon operacije nosit ćete svoju prvu vrećicu. Također na tijelu možete imati pričvršćene odvode za kapanje i drenažu. To je potpuno normalno i oni će biti odstranjeni uz veoma malu nelagodu kada to bude prikladno.

Vaša stoma
Vaša stoma bit će vlažna, ružičasto-crvene boje i trebala bi viriti iz vaše trbušne stijenke (iako je prilično uobičajeno da se stome nalaze u razini kože ili ispod razine kože). U početku može biti prilično natečena, ali to će se smanjiti s vremenom - obično 6 do 8 tjedana nakon operacije. Stoma je crvenkaste boje, zato jer je to sluznica, baš kao i sluznica u vašim ustima. Nema osjeta u stomi, tako da ona ni malo nije bolna na dodir. Stoma može malo krvariti prilikom čišćenja, naročito u početku, ali to je potpuno normalno i trebalo bi prestati ubrzo nakon operacije.

Vaša stoma će početi raditi ubrzo nakon vaše operacije, obično kroz nekoliko dana. U početku izlazni sadržaj bit će vodenasta tekućina i može imati jaki miris jer vaše crijevo nije radilo neko vrijeme. Ne brinite, konzistencija će se malo zgusnuti, a miris će se ublažiti kad nastavite s uravnoteženom prehranom. Vaš liječnik će vas savjetovati kada ćete moći jesti i piti kao i obično.

U početku je moguće da određena količina glasnog plina izađe iz stome - ponavljamo, to je potpuno normalno. Nije neobično osjetiti potrebu za odlaskom u toalet kao što ste nekada. To je normalno i trebalo bi se smanjiti s vremenom. Ako je vaš anus još uvijek prisutan, može doći do iscjetka sluzi iz njega.

Urostoma
Ako imate urostomu, stoma će početi raditi odmah nakon operacije. Cijevi koje su postavljene u urostomu bit će tamo sedam do deset dana. U početku, vaš urin može biti crvenkaste boje, ali će ubrzo vratiti svoju uobičajenu boju.

Zatvori
Stjecanje samopouzdanja s vašom stomom

Stjecanje samopouzdanja s vašom stomom

Vaša medicinska sestra objasnit će vam kako se skrbiti o vašoj stomi dok ste još u bolnici. Postoji mnogo informacija koje morate primiti, stoga se ne bojite postaviti pitanja ili zatražiti objašnjenje ako trebate. Skrb o vašoj stomi
Zatvori

Stjecanje samopouzdanja s vašom stomom

Nakon operacije, medicinska sestra posvetit će vam pažnju kako bi vam pomogla da steknete samopouzdanje u skrbi o stomi. Pomoći će ako imate bliskog rođaka ili supružnika pored sebe tijekom ove obuke.

Vaša medicinska sestra pomoći će vam kod:

 • učenja kako se skrbiti o stomi, uključujući i na što trebate paziti,
 • ponovnog naručivanja stoma vrećica i pribora,
 • vaših prava koja se odnose na pravo osiguranih osoba na pomagalo preko HZZO-a i drugu financijsku pomoć u vezi s vašom stomom,
 • drugih praktičnih aspekata života sa stomom, npr. hrana i piće, vaš društveni život, putovanje i vođenje intimnih odnosa.

Postavljajte pitanja
Bit će mnogo novih informacija koje morate primiti odjednom; možda ćete se čak osjećati poraženo. Ne žurite i postavljajte sva pitanja koja želite, koliko god puta trebate. Što više pitate i pokušavate, bit ćete bolje pripremljeni kad se vratite kući.


Prije no što napustite bolnicu, vaša medicinska sestra dogovorit će konzultaciju radi praćenja kako bi se uvjerila da imate samopouzdanja u brizi za stomu.

Prevladavanje izazova
Kad stignete kući, možete osjetiti neke izazove brinući se o vašoj stomi. Ali upamtite da će vaša medicinska sestra kao i vaš Coloplast savjetnik za podršku biti i više nego sretni što vam mogu pomoći s bilo kakvim problemima.

Coloplast također ima program potpore pod nazivom Coloplast služba za korisnike koji vam može biti koristan. Coloplast služba za korisnike stvorena je da pomogne olakšati život sa stomom - možete se povezati sa savjetnikom za podršku već danas ako pozovete tim na broj telefona 0800 200 086.

Zatvori
Dobra skrb o vašoj stomi

Dobra skrb o vašoj stomi

Održavati kožu oko stome u dobrom stanju najvažnija je stvar koju možete napraviti kako biste učinili život sa stoma vrećicom sigurnijim, udobnijim i bezbrižnijim. Zdrava stoma
Zatvori

Dobra skrb o vašoj stomi

Važno je održavati kožu zdravom. Kontakt između izlaznog sadržaja stome i kože uzrokuje iritaciju kože koja zatim utječe na to kako ljepilo na pomagalu prianja uz vaše tijelo. To uzrokuje začarani krug curenja i još većeg nadražaja kože - što je važno izbjeći.

Održavajte kožu zdravom
Ovih šest koraka pomoći će vam kako biste održali svoju kožu zdravom: 

 1. Provjerite je li koža čista i potpuno suha prije nanošenja podložne pločice
 2. Izrežite otvor u podložnoj pločici tako da u potpunosti obuhvati vašu stomu
 3. Provjerite postoji li potpuni kontakt između ljepila podložne pločice i vaše kože - lagano pritisnite rukama
 4. Promijenite pomagalo čim osjetite bilo kakvu nelagodu ili svrbež
 5. Redovno provjeravajte veličinu stome, naročito ako imate herniju
 6. Pazite da koristite stoma pomagalo i pribor koji su najprikladniji za oblik vašeg tijela 

Koristite odgovarajuću vrstu pomagala
Postoji mnogo različitih vrsta vrećica za stomu, pa odaberite onu koja odgovara vašem obliku tijela.

Možete odabrati između različitih veličina vrećica i sustava primjene koji odgovaraju vašem načinu života. Pogledajte tražilicu proizvoda za više detalja.

Koristite odgovarajući dodatni pribor
Coloplast također nudi širok asortiman dodatnog pribora dostupan da učini nošenje stoma vrećice još udobnijim. Oni mogu poboljšati lijepljenje, spriječiti kožne probleme i smanjiti miris.


Zatvori
Tijela su različita - pa tako i stoma pomagala

Tijela su različita - pa tako i stoma pomagala

Važno je da uvijek imate stoma pomagalo koje odgovara vašem obliku tijela. Zato što je svako tijelo različito i zato što se tijela mijenjaju tijekom vremena, pronalazak pravog proizvoda može biti izazov. Pronađite pravi proizvod
Zatvori

Tijela su različita - pa tako i stoma pomagala

Nakon operacije ugradnje stome, oblik vašeg tijela može se promijeniti iz više razloga. To može uključiti:

 • dobivanje ili gubljenje težine zbog oporavka od bolesti koja je uzrokovala operaciju,
 • nabore ili stvaranje ožiljaka na koži oko stome
 • razvoj hernije koji je povezan s vašom stomom.

Ako se oblik vašeg tijela promijeni, važno je da provjerite naliježe li stoma vrećica još uvijek udobno.

Pronađite odgovarajuće pomagalo
Čvrsto ljepilo između pomagala i vaše kože osnovno je za dobru njegu stome. Ako se na primjer, područje oko stome promijeni od normalnog u više prema unutra, možda je vrijeme da prijeđete na konveksno pomagalo. Možda ćete također trebati koristiti dodatni pribor.


Uvijek je dobro savjetovati se s vašom medicinskom sestrom o  tome kako vam vaša pomagala odgovaraju i koji pribor bi vam odgovarao.

 

Možete nazvati i Coloplast službu za korisnike i zatražiti informacije i pomoć.

Zatvori
Odabir odgovarajućeg stoma pomagala

Odabir odgovarajućeg stoma pomagala

Postoji velik izbor kad su u pitanju stoma pomagala i može biti teško naći pravi proizvod za vas. Razumijevanje vašeg izbora pravilan je prvi korak. Vrste stoma pomagala
Zatvori

Koja vrsta stoma pomagala je odgovarajuća za mene?

Postoje dvije glavne vrste sustava stoma vrećica:
Jednodijelni sustavi koji se sastoje od vrećice i podložne pločice koje su stalno pričvršćene jedna na drugu. Kada ga treba promijeniti, cijelo pomagalo se ukloni, što ovaj sustav čini prikladnim za česte promjene.

Dvodijelni sustavi uključuju zasebnu vrećicu i podložnu pločicu. Kod ovih sustava, vrećica se može ukloniti i promijeniti bez istovremene promjene podložne pločice. Postoje dva načina povezivanja podložne pločice i vrećice:
Mehaničko spajanje pričvršćuje vrećicu na podložnu pločicu sa sustavom zaključavanja koji stvara čujan klik, potvrđujući da je sigurno zaključano.

Spajanje ljepilom učvršćuje vrećicu za podložnu pločicu sigurnim, fleksibilnim sustavom lijepljenja.

Vrste vrećica
Postoje tri glavne vrste vrećica ovisno o vrsti stome koju imate:

 • Zatvorena
 • Drenažna
 • Urostoma

Zatvorene vrećice obično se koriste ako imate kolostomu, jer je stolica uglavnom čvršća. Kad su pune, zatvorene vrećice treba ukloniti i zamijeniti, umjesto da se isprazne i ponovno koriste.

Drenažne vrećice obično se koriste ako imate ileostomu, jer je stolica uglavnom tekuća. Ponekad se drenažne vrećice koriste ako imate kolostomu. Drenažne vrećice su jednostavne za pražnjenje i ne moraju se mijenjati tako često kao zatvorene vrećice.

Vrećice za urostomu koriste se za sakupljanje urina ako imate urostomu. Vrećica se može prazniti po potrebi i mijenjati kad je to neophodno. Vrećica za urostomu može se spojiti na vrećicu za sakupljanje, kako bi se izbjeglo mijenjanje vrećice tijekom noći.

Zatvori
Povratak na posao

Povratak na posao

Nakon operacije, prirodno je da se želite što prije vratiti svom svakodnevnom životu. Povratak na posao može biti dio toga, a uz malo planiranja nema razloga zašto to ne bi bilo moguće. Povratak na posao nakon operacije ugradnje stome
Zatvori

Povratak na posao

Razmišljanje unaprijed
Nakon operacije, u potpunosti je moguće za većinu ljudi da se vrate na posao. Ali kada i kako, to zaista ovisi o tome kako se osjećate, kao i o vrsti posla koji obavljate i o vrsti operacije ugradnje stome koju ste imali.

Razgovarajte sa svojim poslodavcem i razmotrite vaše opcije što je prije moguće. Možda je moguć povratak na nepuno radno vrijeme; to bi bilo naročito korisno u početku, nakon vašeg povratka, jer biste se još uvijek mogli osjećati umorno i trebate vremena za privikavanje na nove rutine.

Pokušajte
Nekoliko tjedana prije no što se vratite na posao, napravite nekoliko probnih odlazaka u kojima se odijevate i planirate svoj dan kao da odlazite na posao. Razmislite o svojoj prehrani i o tome kada i koliko puta dnevno ćete trebati promijeniti ili isprazniti svoju vrećicu. To će vam pomoći u uspostavi rutina i planiranju vašeg dana sukladno tome. I najvažnije od svega, osjećat ćete se pripremljeno.

Savjeti

 • Razgovarajte s vašim poslodavcem što je prije moguće
 • Ako je moguće, postupno povećavajte svoje radno vrijeme
 • Provjerite dostupne prostorije za presvlačenje na poslu
 • Spremite malu torbu za presvlačenje koju možete diskretno ponijeti u kupaonicu
 • Napravite probne odlaske prije no što počnete raditi, razmišljajući o prehrani i odjeći itd.
Zatvori
Kome i što reći u vezi s vašom stomom

Kome i što reći u vezi s vašom stomom

Odmah nakon operacije, jedno od velikih pitanja može biti: kako i kome reći za stomu? Kome i kako ćete reći ovisi u potpunosti o vama, ali dijeljenje vaših iskustava može biti od velike pomoći dok se prilagođavate na novu situaciju. Kome reći?
Zatvori

Kome i što reći o stomi

Što god odlučite napraviti, najvažnije je da budete sigurni u svoju odluku. Možda želite objasniti da ste imali veliku operaciju zbog ozbiljne bolesti i sada nosite vrećicu za stomu. To obično ostavlja malo drugih pitanja i ljudi će vidjeti da imate iskren pristup prema svom stanju.

Obitelj i prijatelji
Biti otvoren i iskren s osobama koje su vam bliske može vam pomoći da se vratite životu koji ste imali prije operacije ugradnje stome. Na početku, važno je da osobe koje su vam bliske shvate da će, iako ste opet kod kuće, oporavak od velike operacije potrajati.

Djeca
Ako imate malu djecu ili unuke možda ćete smatrati da su oni premladi da bi mogli razumjeti. Ipak, djeca imaju sklonost da se dobro nose s tim, ako su im informacije pružene na jednostavan način. Djeca će obično zapaziti tajne, a skrivanje istine od njih može ih ponekad navesti na mišljenje da su stvari mnogo ozbiljnije nego što jesu.

Na poslu
Mnogi ljudi su zabrinuti kako će to reći svojim radnim kolegama. Kao i s obitelji i prijateljima, kome i kako ćete reći ovisi u potpunosti o vama. Ipak, savjetuje se da barem jedna osoba zna da imate stomu. Tada, u slučaju bilo kakvih problema ili pitanja, moći ćete s nekim razgovarati. 

Zatvori
Svakodnevni život sa stomom

Svakodnevni život sa stomom

Dok se oporavljate od operacije, uvidjet ćete kako se prilagođavate na život sa stomom. Evo nekoliko savjeta i trikova - od sporta do ishrane, druženja, intimnosti - kako bismo vam pomogli da ponovo počnete uživati u životu. Prilagođavanje na život sa stomom
Zatvori

Svakodnevni život sa stomom

Sportovi
Vježbanje je dobro za svakoga. Ono što možete učiniti sada zapravo ovisi o onome što ste činili prije. Plivanje i šetnja su sjajni načini da malim intenzitetom održavate formu i podignete razinu energije. Samo imajte na umu da ponovno bavljenje sportom treba biti postupan proces. Razgovarajte sa svojom medicinskom sestrom radi savjeta kako da smanjite rizik dobivanja hernije.

Savjeti za kupovanje kupaćih gaćica ili kostima:

 • Probajte prije no što kupite. Postoje specijalni kupaći kostimi, ali oni nisu uvijek neophodni.

Za žene

 • Jednodijelni kupaći kostim s detaljima ili uzorkom može pomoći prikriti vrećicu
 • Kupaći kostim s trakom preko trbuha može pružiti dodatnu potporu.
 • Pareo je izvrstan za pokrivanje na plaži

Za muškarce

 • Kupaće gaćice od likre ili nekog rastezljivog materijala ispod kratkih hlača pomoći će držati stoma vrećicu na svom mjestu.
  Savjeti za sunčanje:
 • Nanesite losion za sunčanje samo nakon što ste stavili vrećicu, jer kreme i ulja mogu spriječiti podložnu pločicu da ispravno prione na kožu.

Prehrana

Ne trebate slijediti poseban način prehrane, ali kao i svakome, neka hrana može uzrokovati plinove ili ne odgovarati vam.

Ako mislite da vam određena hrana uzrokuje probleme, pokušajte izostaviti je na neko vrijeme - zatim je opet uvedite u svoju prehranu. Ako to učinite tri puta s bilo kojom sumnjivom hranom, znat ćete uzrokuje li ona zaista neki problem.

Temeljito žvakanje hrane prije gutanja pomaže probavi. Osim toga, tablete ugljena iz ljekarne mogu vam pomoći u sprječavanju plinova, a to može i čaj od metvice ili komorača. Jogurt i jogurtni napici također mogu pomoći nekim osobama.

Hrana koja može uzrokovati vjetrove uključuje brokulu, cvjetaču, kupus, špinat, grah (zeleni ili zapečeni), luk, češnjak, prokulice, krastavce, slatki kukuruz i grašak.

Pića
Kao i prije operacije, količina tekućine koju popijete utjecat će na konzistenciju vašeg izlaznog sadržaja. Doista nije pravilo, ali mnoge osobe smatraju da im gazirana pića i pivo uzrokuju vjetrove. Voda, svježe iscijeđeni i voćni sokovi bolji su od čaja i kave, koja može uzrokovati dehidraciju. Što se tiče alkohola, možete popiti piće sve dok ono ne utječe na lijek.

Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom ako ste zabrinuti zbog nečega. 


Zatvor stolice
Ako patite od zatvora stolice, prilagodba vaše prehrane može pomoći. Svačije tijelo je različito, a vi znate što je normalno za vas. Ako imate plinove, znači da vaša stoma radi. Povećanje unosa tekućine pomoći će kod zatvora, ali u slučaju bilo kakve nelagode ili zabrinutosti, molimo kontaktirajte vašu medicinsku sestru ili ljekarnika. Ako niste praznili sadržaj 3-4 dana, možda vam preporuče laksativ.

Proljev
Povremeno, kao i svi, možete patiti od naleta proljeva ili mekane stolice. Nemojte se previše zabrinjavati oko toga. Jednokratna pojava dijareje može biti uzrokovana nečim što ste pojeli i često će se sama riješiti. Ipak, tri ili više mekane stolice za redom jesu razlog za zabrinutost jer riskirate dehidraciju. U tom slučaju, trebate konzultirati vašu medicinsku sestru.


Objedovanje vani
Jednom kad dobijete uvid u vrstu hrane koja vam odgovara, nema razloga da ne uživate u objedovanju vani.

Počnite s poznatim restoranom i neka to bude jednostavno - nešto kao pizza. Kada naručujete, ne morate biti previše oprezni, samo razumni. Naručite što želite, ali budite svjesni da bogata hrana i umaci mogu uzrokovati problem.

Ako se brinete zbog određene vrste hrane, prvo je probajte kod kuće tako da znate kako ćete reagirati i tada je postupno dodajte u svoju prehranu.

Ako inače popijete piće kod kuće, počnite s manjom varijantom uobičajenog pića, npr. malo pivo radije nego veliko. To će pomoći vašem tijelu da ponovno uspostavi toleranciju na alkohol.

Druženje
Bilo da je u pitanju obično piće u vašem lokalnom baru, objedovanje vani s vašim partnerom ili izlazak s prijateljima, ništa vas ne bi trebalo odvratiti od uživanja u društvenim događajima u kojima ste sudjelovali prije operacije.

Pomoglo bi ako si zacrtate male ciljeve s kojima biste započeli. To bi moglo biti nešto jednostavno poput korištenja javnog toaleta po prvi put, posjeta restoranu ili rođaku ili planiranja provođenja jednog dana van kuće. Nedugo zatim, razmišljat ćete o rezervaciji odmora ili čak odlasku na ples.

Kada upoznajete nove osobe, ne morate im reći za svoje stanje, osim ako ste sigurni da to želite. To ovisi samo o vama.

Intimni odnosi
Svaka vrsta operacije može utjecati na vaš izgled i osjećaje u vezi s vašim tijelom. Pokušajte i prihvatite da će vam trebati vremena da se prilagodite. Ne radi se samo o vašoj stomi, već o cijelom tijelu.

Spolna aktivnost ne izlaže vas riziku oštećenja stome i mnogi ljudi mogu nastaviti zdrav spolni život. Prirodno je da se osjećate nervozno, zato radite samo ono što vam je ugodno, ne žurite i razgovarajte s partnerom.

Postoje male stoma vrećice odnosno zatvarači/kapice koje možete koristiti tijekom intimnih trenutaka. Kontaktirajte službu za korisnike za besplatan uzorak.

Zatvori
Putovanje sa stomom

Putovanje sa stomom

Stoma vas ne bi trebala spriječiti da putujete. Savjeti za putovanje sa stomom
Zatvori

Odmor i putovanje sa stomom

Odmor i putovanje
Stoma vas ne bi trebala spriječiti da putujete. Ipak, možda vam treba malo vremena kako biste se prilagodili na stomu i osjećali se spremni za putovanje. Započnite s kratkim izletima da vidite kako vam ide.

Bilo da putujete automobilom, trajektom, vlakom ili avionom, važno je dobro se pripremiti. Spremite malu putnu torbu sa stvarima za mijenjanje i pripremite dovoljno dodatnih vrećica i ostalog pribora koji vam mogu zatrebati.

Putovanje avionom
Ako putujete avionom, pazite da spremite dovoljno pribora koji ćete ponijeti sa sobom na avion, za cijelo trajanje putovanja i dodatno za nepredviđene situacije. Podijelite pribor u različite torbe u slučaju da vam se prtljaga izgubi ili odgodi let. Ne zaboravite da škare nisu dozvoljene u ručnoj prtljazi, zato izrežite sve podložne pločice na odgovarajuću veličinu prije puta.

Ne brinite se zbog širenja vrećice uslijed promjene pritiska u kabini. Vrećice za stomu napravljene su i testirane da izdrže promjene pritiska.

Putovanje u inozemstvo
Prije putovanja u inozemstvo, provjerite svoju putnu policu osiguranja i provjerite kako su vaše stanje i okolnosti pokriveni dok ste na putu.

U toplim klimama, možete se više znojiti i zato trebate češće mijenjati vašu vrećicu. Uvijek provjerite je li vaša koža potpuno suha prije nanošenja nove vrećice kako biste osigurali dobro i sigurno namještanje. Ako je potrebno, osušite taj dio sušilom za kosu - ali pazite da ne podesite toplinu prejako.

Također možete biti izloženi povećanom riziku od dijareje ili dehidracije. Pijte mnogo vode i ponesite lijek protiv dijareje, za svaki slučaj.

Kad ste na odmoru, zapamtite da se još uvijek možete baviti svim onim aktivnostima kojima ste se bavili prije i opustiti se i uživati.

Savjeti za odmor:

 • Spremite vrećice za stomu na hladno mjesto
 • Koristite vodu za piće u boci kako biste promijenili vrećicu dok ste negdje vani
 • Nanesite losion za sunčanje nakon što ste postavili vrećicu, jer kreme mogu djelovati na ljepilo
 • Hermetički zatvorite korištene vrećice i odložite ih u obično smeće
 • Ako vam je neugodno ostaviti iskorištene vrećice u hotelskoj sobi, koristite javne kante za smeće
 • Prije odlaska na odmor, saznajte gdje možete dobiti profesionalnu zdravstvenu pomoć na vašem odredištu, za svaki slučaj.
Zatvori
Objašnjeni termini za stoma pomagalo

Objašnjeni termini za stoma pomagalo

Život nakon operacije ugradnje stome je putovanje, s mnogim izazovima na putu. Vaše se tijelo nastavlja mijenjati i postoji mnogo novih stvari s kojima se morate uhvatiti u koštac - počinjući s ključnom terminologijom stoma pomagala. Pročitajte uobičajene termine za stoma pomagala.
Zatvori

Objašnjeni termini za stoma pomagalo

Kako biste bili bolje upoznati sa svojim stoma pomagalom i kako biste mogli lakše razgovarati o svojim potrebama sa stoma terapeutom, pripremili smo rječnik najčešće korištenih izraza.

Podložna pločica: Dio stoma pomagala koji se pričvršćuje na kožu i štiti vašu kožu dok nosite stomu. Ljepilo mora osigurati čvrst kontakt s površinom kože tako da izlazni sadržaj iz vaše stome ne dodiruje okolnu kožu.

 

Spojni sustav ili sustav zatvaranja: On pričvršćuje podložnu pločicu na vrećicu kod dvodijelnog pomagala, te omogućuje da se vrećica promijeni bez mijenjanja podložne pločice. Može biti mehanički (pri čemu pritisnete dva dijela zajedno kao Tupperware ili ih fizički zaključate zajedno) ili ljepljivi (gdje se podložna pločica i vrećica slijepe zajedno).

Konveksnost: Posebno oblikovana podložna pločica s ovalnom oplatom koja lagano pritišće peristomalnu kožu (kožu oko stome). Napravljena je kako bi pomogla prilagođavanju stome kojom se teško rukuje, na primjer, uvučene stome koja se nalazi ispod površine kože.

Ljepilo za dulje nošenje: Ljepilo koje se može nositi tijekom duljeg vremenskog razdoblja ili ako ako je izlazni sadržaj iz stome jako „agresivan”. Neke vrste ileostome ili urostome mogu imati izlazni sadržaj koji prebrzo probija standardne podložne pločice. Ljepila za dulje nošenje inače se koriste kod dvodijelnih pomagala.

Filter: Povremeno, stoma oslobađa plin. Filter sadržan u pomagalu ima dezodorirajući učinak koji osigurava da nema mirisa, što je jedna od stvari zbog koje su ljudi često zabrinuti. On također kontrolira oslobađanje dezodoriranog zraka, tako da se vrećica ne napuhne (što se također naziva 'napuhavanje vrećice').

Nepovratni ventil: Urostomska pomagala imaju nepovratni ventil kako bi zaustavila vraćanje urina u stomu i pomogla u sprječavanju urinarnih infekcija.

Zatvori

Rukovanje stoma pomagalima

Kako biste postali sigurni u pripremu, primjenu, upotrebu i odlaganje stoma pomagala, pripremili smo interaktivni vodič prikazan u nastavku. Vodič vas vodi kroz praktične aspekte rukovanja stoma pomagalima. To uključuje savjete za optimiziranje vašeg pomagala. Nakon što odgovorite na tri pitanja koja se tiču vaše stome i pomagala, osobni interaktivni vodič bit će kreiran kako bi vam pomogao u rukovanju vašim pomagalom.

Zatvori

Free sample - free shipping

Thank you for your order

Receipt

Pogledajte verziju za desktop