Zatvorite
Pronađite Coloplast web stranicu svoje države

Izjave

„Cijenim aktivnosti na web-stranicama”

„Cijenim aktivnosti na web-stranicama”

Pročitajte svjedočanstva

„Kao ekspert za rane cijenim Coloplastove aktivnosti na web-stranicama i primijenit ćemo dio informacija na naš sustav interne edukacije”. Pomoć u odabiru obloga za rane bazirana na problemima povezanim s ranama pod nadzorom faza cijeljenja rana (kotač za odabir rane) snažan je i praktičan alat. Činjenice izložene na web-stranici daju nam znanstvene informacije koje služe kao potpora koju trebamo pri izboru pravog proizvoda. „Coloplast College Program omogućuje strukturirane, ažurirane seminare koje drže izvanredni stručnjaci za rane.”

Jan Forster, Glavna medicinska sestra u centru za njegu rana, Bremen, Njemačka

Zatvori
„Cijenimo edukativne module”

„Cijenimo edukativne module”

Pročitajte svjedočanstva

„Cijenimo edukativne module u S.A.F.E programu koje je Coloplast postavio u Kanadi. Koristili smo ih za praksu za naše napredne medicinske sestre i također kao dodatak nekim od naših internih programa edukacije. Teme koje su pokrili dr. Sibbald i Laurie Goodman bile su vrlo jasne i koncizne. Coloplastova web-stranica uvijek se navodi našim zaposlenicima za njihovu samostalnu edukaciju. Kadgod dođu studenti medicinske škole na praksu u našu kompaniju, ova web-stranica im se navodi kako bi i oni mogu upotrebljavati CD S.A.F.E koji koristimo za interni program edukacije. Još jednom hvala za svu potporu našim tekućim edukacijskim potrebama.”

Theresa Henderson, dipl. med. tehničar, ovlašteni med. teh. za njegu rana i ostomiju, ovlašteni enterostomalni terapeut, Predsjednica udruge Partneri u njezi u lokalnoj zajednici, Kanada

Zatvori

Procjena rana i izvješćivanje

Zacjeljivanje rana određeno je općim stanjem zdravlja pacijenta i zbog toga je iznimno važna opsežna procjena pacijenta dok se planira i procjenjujete liječenje. Saznajte više o procjeni rana i izvješćivanju

Izvješće o pacijentu

Kad procjenjujete i izvještavate o pacijentu, pazite da navedete sljedeće: 

 • kompletnu povijest bolesti kao što su dijabetes, krvožilne bolesti, oslabljeni imunološki sustav, poremećaji vezivnog tkiva i alergije,
 • lijekove,
 • prehrambeni status,
 • način života, npr. pušenje ili konzumiranje alkohola ili otežano kretanje,
 • psihološke probleme, 
 • kvalitetu života 

 

Procjena rana

Dijagnosticiranje osnovnog uzroka nastanka rana je suštinski dio procjene rana - i rana se može liječiti tek kad je određen uzrok. Također je potrebno procijeniti dno rane i okolnu kožu. Nakon što su te procjene izvršene, možete odabrati najbolju oblogu. 

 

Izvješćivanje o ranama

Prilikom procjene i izvješćivanja o ranama, potrebno je odrediti sljedeće:

 • lokaciju, veličinu i vrstu rane,
 • karakteristike dna rane kao što su nekrotično tkivo, granulacijsko tkivo i infekcija,
 • neugodan miris i eksudat (bez, slab, srednji, jak),
 • stanje okolne kože (normalna, otečena, bijela, sjajna, topla, crvena, suha, ljušteća, tanka),
 • kliničke znakove infekcije rane (usporeno cijeljenje, neugodan miris, abnormalno granulacijsko tkivo, povećana bol rane i/ili pretjerani eksudat),
 • bol u rani (lokacija, trajanje, intenzitet boli, nociceptivna ili neuropatska).
Zatvori

Vrste rana

Ulkusi na nozi

Četiri od deset kroničnih rana su venski ulkusi na nozi. Saznajte više o vrstama ulkusa na nozi i opcijama njihovog liječenja

Bibliografija

1. Fogh et al. Wound Repair and Regeneration 2012;20: 815-821

2. Gottrup et al. Wound  Repair and Regeneration 2008;6:615-25

3. Palao I Domenech et al. Journal of Wound Care 2008;17(8):342-48

Tri najčešće vrste ulkusa na nozi su:

 • Venski ulkusi na nozi (70 %)
 • Arterijski ulkusi na nozi (10 %) 
 • Miješani arterijski i venski ulkusi na nozi (10–15 %) 


Venski ulkusi na nozi

Venski ulkusi na nozi uzrokovani su disfunkcijom venskih zalistaka ili neodgovarajućim pumpanjem mišića u listu noge. U oba slučaja radi se o nedovoljnom vraćanju krvi u srce. To dovodi do visokog venskog tlaka koji može uzrokovati edem. Povećana razina tekućine između stanica može uzrokovati staničnu smrt, što dovodi do ulkusa. Zato je kompresivna terapija bitan dio liječenja venskih ulkusa na nogama.

Venski ulkusi na nogama obično se nalaze u području listova i karakterizira ih:

 • nepravilan oblik,
 • smeđa pigmentacija u području periulkusne kože (često uz popratni ekcem),
 • normalan puls u stopalima

Venski ulkusi na nogama često su bolni, naročito danju. Podizanje noge može donekle ublažiti bol.

Ulkus na nozi

 

Arterijski ulkusi

Arterijski ulkusi na nogama uzrokovani su nedovoljnom opskrbom noge ili stopala krvlju zbog arterioskleroze. To stanje smanjuje opskrbu stanica kisikom i nutrijentima, što rezultira odumiranjem tkiva i na kraju ulkusima.
Pacijenti s arterijskim ulkusima ne smiju se liječiti kompresivnom terapijom, već im je često potrebna vaskularna operacija.

Arterijski ulkusi često su locirani u području lista i na stopalima i karakterizirani su

 • prilično pravilnim oblikom,
 • atrofičnom, blijedom periulkusnom kožom,
 • slabim pulsom stopala. 

Arterijski ulkusi mogu biti vrlo bolni, naročito za vrijeme odmora.


Miješani venski i arterijski ulkusi na nogama 

Miješani venski i arterijski ulkusi na nogama su ulkusi uzrokovani venskom i arterijskom bolešću u isto vrijeme. Većina pacijenata kojima su dijagnosticirani venski ulkusi na nogama ima ulkuse venskog porijekla te je s vremenom razvila arterijsku insuficijenciju.


Potrebe liječenja

Venske ulkuse na nogama bi se obično trebalo liječiti postupnom kompresivnom terapijom. Međutim, ne podnose svi pacijenti potpunu kompresiju. Etiološki miješani ulkusi obično zahtijevaju smanjenu razinu kompresije. Arterijski ulkusi na nogama ne smiju se liječiti kompresivnom terapijom.

Obloge za rane kod ulkusa na nogama moraju imati iznimno veliku moć apsorpcije i zbrinjavanja eksudata kako bi osigurale apsorpciju i zadržavanje eksudata pod kompresijskim zavojima (venski ulkusi na nogama). Prikladne obloge su Biatain Silicone i  Biatain neljepljivi.

Obloga koja otpušta srebro, kao što je Biatain Ag, može pomoći u prevenciji ili rješavanju infekcije rana.
Ako je rana bolna, pjenasta obloga za vlažno cijeljenje rane koja sadrži ibuprofen, kao što je Biatain Ibu, dobra je opcija. Primjenu proizvoda Biatain Ibu za ulkuse na nogama podržava nekoliko randomiziranih kontrolnih ispitivanja (1-3).

Zatvori

Ulkusi na dijabetičkom stopalu

Infekcije ulkusa na dijabetičkom stopalu povećavaju rizik od amputacija 155 puta (1). Saznajte o njihovom uzrocima i dostupnim opcijama liječenja.

Bibliografija

1. Lavery et al. Diabetes Care 2006;29(6):1288–93 2

Za 15 % dijabetičara vjerojatno je da će razviti ulkus na stopalu u određenom razdoblju života. Dijabetički ulkusi imaju značajan negativni utjecaj na život pacijenta i vrlo su podložni infekcijama koje često dovode do amputacije. To čini kontrolu infekcije najvažnijim dijelom kontrole ulkusa na dijabetičkom stopalu. 

Uspješna kontrola ulkusa na dijabetičkom stopalu zahtijeva opsežno razumijevanje rane: njenih uzroka, napredovanja, rizika i liječenja.

Najvažniji uzroci ulkusa na dijabetičkom stopalu su: 

 • neuropatija,
 • slaba opskrba krvlju (ishemija),

neuropatija,

ulkus na neuropatskom stopalu

Neuropatija je najčešće stanje dijabetičkog stopala, a uzrokovana je oštećenjem živaca u donjim ekstremitetima. Stanje je trajno i može dovesti do gubitka osjeta, što povećava rizik od slučajnih ozljeda i bolnog stopala. Liječenje uključuje posebnu brigu o stopalu i obuću izrađenu po mjeri. 

 


slaba opskrba krvlju (ishemija),

Ishemični ulkus stopala

Ishemija je vrlo ozbiljno stanje koje je glavni uzrok amputacija. Ishemija je uzrokovana oslabljenom cirkulacijom, koja može biti uzrokovana arteriosklerozom ili okluzijom tkiva. Oslabljena cirkulacija uzrokuje smanjeni puls - stopalo je hladno i plavo - to dovodi to odumiranja tkiva i na kraju do razvoja ulkusa. Pacijentu možda treba vaskularna operacija. 

 

infekcija

Infekcija ulkusa stopala

Dijabetes može promijeniti sposobnost tijela za borbu s infekcijom. Nisu samo stopala više podložna infekciji već je također teže riješiti se infekcije jednom kad se ona pojavi. Stoga je iznimno važno da se redovito procjenjuje pacijenta kako bi se spriječilo i brzo reagirali u slučaju infekcija.

 

Potrebe liječenja

 • Liječite osnovne uzroke ulkusa na dijabetičkom stopalu ako je moguće
 • Kako bi se potpomogao proces zacjeljivanja, upotrijebite odgovarajuću oblogu za vlažno zacjeljivanje rane sa svojstvima superiorne apsorpcije, kao što je pjenasta obloga Biatain neljepljivi ili obloga Biatain Alginate
 • Obloga za vlažno cijeljenje rane koja otpušta srebro, kao što je Biatain Ag ili Biatain Alginate Ag, može pomoći u prevenciji ili rješavanju infekcija rane

 

Zatvori

Dekubitus

Odgovorni za dvostruki porast stope mortaliteta (1), dekubitusi zahtijevaju djelotvorno liječenje na vrijeme. Saznajte više o procjeni i liječenju dekubitusa

Bibliografija

1. Brem and Lyder. The American Journal of Surgery 2004;188:9S–17S

2.  NPUAP-EPUAP Pressure Ulcer Prevention, Quick Reference Guide, 2010 (pdf)

3.  NPUAP-EPUAP Pressure Ulcer Treatment, Quick reference guide, 2009 (pdf)

4. Gottrup et al. Wound  Repair and Regeneration 2008;6:615-25

5. Palao I Domenech et al. Journal of Wound Care 2008;17(8):342-48

6. Fogh et al. Wound Repair and Regeneration 2012;20: 815-821

Dekubitus je lokalna ozljeda kože i/ili tkiva ispod kože, obično iznad koštane izbočine. Ova vrsta ulkusa je rezultat pritiska ili pritiska u kombinaciji s rascjepom (2). Pritisak sprječava pravilnu cirkulaciju krvi i uzrokuje staničnu smrt, nekrozu tkiva i razvoj ulkusa. Osobe u invalidskim kolicima ili osobe koje su vezane za krevet (npr. nakon operacije ili ozljede) naročito su izložene riziku.

 

Glavni uzrok obolijevanja

Dekubitus je glavni razlog obolijevanja i smrtnosti, naročito kod osoba s oštećenjem osjetila, produljenom nepokretnošću ili uznapredovalom dobi. Najčešća mjesta dekubitusa su povrh koštanih izbočina, kao što su laktovi, pete, kukovi, zglobovi, ramena, leđa i pozadina glave.

 

Klasifikacija

Dekubitusi su klasificirani prema primjetnom stupnju oštećenja. Savjetodavno povjerenstvo EPUAP-NPUAP u 2009. je usvojilo četiri razine ozljeda (3):

 

Kategorija/Stupanj I: Neizbjeljivo crvenilo na neoštećenoj koži

Dekubitus Kategorija/Stupanj I: Neizbjeljivo crvenilo na neoštećenoj koži

Stražnjica, Stupanj I, NPUAP autorska prava & upotrijebljeno uz dopuštenje.

Netaknuta koža s neizbjeljivim eritemom na lokaliziranom području, obično na koštanim izbočinama. Mogu biti prisutni dekoloracija kože, toplina, edem, tvrdoća i bol. Na tamnoj koži dekoloracija možda neće biti vidljiva.


Kategorija/Stupanj II: Djelomični gubitak debljine kože ili plik

Dekubitus Kategorija/Stupanj II: Djelomični gubitak debljine kože ili plik

Stražnjica, Stupanj II, NPUAP autorska prava & upotrijebljeno uz dopuštenje.
Djelomični gubitak debljine dermisa vidljiv kao plitko otvoreni ulkus s ružičasto-crvenim dnom rane, bez odumrlog tkiva. Također može postojati kao netaknut ili otvoren/rascijepljen plik pun limfe ili limfe pomiješane sa sukrvicom.

 

Kategorija/Stupanj III: Potpuni gubitak debljine kože (masno tkivo je vidljivo)

Dekubitus Kategorija/Stupanj III: Potpuni gubitak debljine kože (masno tkivo je vidljivo)

Sjedna kost, Stupanj III, NPUAP autorska prava & upotrijebljeno uz dopuštenje.

Potpuni gubitak debljine tkiva. Može biti vidljivo potkožno masno tkivo, ali kost, tetive i mišići nisu izloženi. Može biti prisutna mala količina odumrlog tkiva. Mogu biti prisutni kaviteti.

 

Kategorija/Stupanj IV: Potpuni gubitak debljine tkiva (mišići/kosti su vidljivi).

Dekubitus Kategorija/Stupanj IV: Potpuni gubitak debljine tkiva (mišići/kosti su vidljivi). 

Trtica, Stupanj IV, NPUAP autorska prava & upotrijebljeno uz dopuštenje.

Potpuni gubitak debljine tkiva s vidljivim kostima, tetivama ili mišićima. Moguća prisutnost odumrlog tkiva ili kruste. Obično su prisutni kaviteti.


Potrebe liječenja (2,3)

 • Potrebno je otpustiti ili ukloniti pritisak odgovarajućim mjerama.
 • Njega rane mora biti optimizirana pomoću:
 1. uklanjanja nekrotičnog tkiva,
 2. odgovarajućeg čišćenja rane i okolne kože,
 3. upotrebe odgovarajuće obloge za vlažno cijeljenje rane

Prikladna obloga za rane za dekubituse je pjenasta ili alginatna obloga sa svojstvima visoke apsorpcije i kontrole eksudata, kao što je Biatain Silicone ili Biatain ljepljivi ili Biatain Alginate obloga. Obloga koja otpušta srebro kao što je Biatain Ag može pomoći u sprječavanju ili rješavanju infekcije rane.

Ako je rana bolna, pjenasta obloga za vlažno cijeljenje rane koja sadrži ibuprofen, kao što je Biatain Ibu, dobra je opcija. Upotrebu proizvoda Biatain Ibu podržava nekoliko randomiziranih kontrolnih ispitivanja. (4-6)

Zatvori

Akutne rane

Akutne rane moraju se žurno liječiti kako bi se zaustavilo krvarenje i zaštitilo tkivo. Pročitajte kako biste saznali više o zbrinjavanju akutnih rana radi potpore bržem zacjeljivanju

Bibliografija

1. Enoch and Price 2004. (http://www.worldwidewounds.com/2004/august/Enoch/Pathophysiology-Of-Healing.html)

2.Winter. Nature  1962;193:293

3. Winter. Journal of Tissue Viability 2006;16(2):20-23

Akutna rana je ozljeda koja uzrokuje rascjep kože i ponekad tkiva. Akutne rane su klasificirane u dvije osnovne grupe:

 • akutne traumatske rane, kao što su oguljotine, razderotine, proboji ili ugrizi i opekotine,
 • akutne kirurške rane koje su nastale kao rezultat kirurških rezova.

akutna rana

 

Akutne rane - znakovi i simptomi

 • Rezovi ili rascjepi na koži
 • Krvarenje, oticanje, bol i/ili otežano pomicanje zahvaćenog područja
 • U rani se mogu nalaziti prljavština ili strani predmeti
 • Eksudat je obično proziran

Potrebe liječenja

Velike ili duboke, akutne rane s teškim krvarenjem trebaju akutnu medicinsku pomoć kako bi se zaustavilo krvarenje i provjerila šteta na vitalnim organima ili tkivu.

Strani objekti moraju se izvaditi iz rane, a nekrotično tkivo ukloniti jer ono može biti ishodište infekcije i usporavati zacjeljivanje rane. Čišćenje rane čistom vodom ili antisepticima može pomoći.

Stvaranje eksudata dio je prirodnog procesa zacjeljivanja rane (1), ali eksudat je potrebno pravilno zbrinjavati. Razine eksudata često su visoke za vrijeme upalne faze ili zacjeljivanja rane, a curenje eksudata ispod obloge može oštetiti okolno tkivo. Eksudat rane potrebno je apsorbirati i kontrolirati oblogom koja ima svojstva vlažnog cijeljenje rane. To potpomaže proces zacjeljivanja i smanjuje formiranje ožiljka. (2-3)

Uz odgovarajuću njegu, manje akutne rane će se normalno zatvoriti za nekoliko dana ili tjedana, ovisno o veličini, dubini i položaju rane.

Odgovarajuća obloga za akutne rane je obloga sa superiornom apsorpcijom i zbrinjavanjem eksudata koja podnosi okruženje vlažnog zacjeljivanja rane. To uključuje Biatain Silicone, Biatain ljepljivi ili Comfeel. Ako je rana bolna, može se koristiti Biatain Ibu. Ako je prisutna infekcija, Biatain Ag predstavlja odgovarajući izbor.

 

Zašto određene akutne rane postaju kronične?

Ako osoba ima stanje koje utječe na cirkulaciju i/ili imunološki odgovor, moguće je da će proces zacjeljivanja biti narušen i da rana postane kronična. Kronične se rane često definiraju kao osnovno stanje koje sprječava  zacjeljivanja rane kao što su venski ulkusi na nozi, arterijski ulkusi na nozi, ulkusi na dijabetičkom stopalu ili dekubitusi.

Zatvori

Rane i kožne bolesti

Nekroza

Ako rana sadrži mrtvo (nekrotično) tkivo, to je znak da rana nezacjeljuje normalno. Saznajte više o uklanjanju nekrotičnog tkiva

Nekrotično tkivo često je crne ili žute boje. Može biti mekano, a može formirati i krastu. Nekrotično tkivo može sadržavati bakterije - a ako se bakterije razmnožavaju, rana će se inficirati.

Nekroza

 

Uklanjanje nekrotičnog tkiva (debridman)

Nekrotično tkivo mora se ukloniti kako bi se potpomoglo zacjeljivanje rane. Uklanjanje može biti kirurško, mehaničko, enzimatsko (kao što je terapija ličinkama) ili se može postići dopunjavanjem sposobnosti tijela da samo ukloni nekrotično tkivo (autolitički debridman). 


Izbor obloge

Autolitički debridman kao proces može se optimizirati kad je rana vlažna. Coloplast posjedujte raspon obloga koje potpomažu vlažno  zacjeljivanje rane. Za optimalnu ravnotežu vlažnosti u rani, hidrokoloidna obloga Comfeel i jedinstvena svojstva pjenaste obloge Biatain zajedno potpomažu prirodni proces autolitičkog debridmana.


Purilon gel je idealan za nježni i djelotvorni autolitički debridman tkiva kod suhih i vlažnih rana kad se upotrebljava u kombinaciji sa sekundarnom oblogom kao što je Comfeel ili Biatain.

Zatvori

Periulkusna koža

Koža koja okružuje ranu vrlo je osjetljiva. To može biti povezano s dobi, tijekom bolesti ili izloženosti kože eksudatu iz rane ili ljepilu iz obloga. Pročitajte kako biste saznali više o periulkusnoj koži.

Maceracija 

Eksudat koji curi iz rane može uzrokovati maceraciju, smekšavanje ili vlaženje i pucanje kože uslijed prekomjernog kontakta s pretjeranom vlagom. Maceracija može dovesti do pucanja kože, uzrokujući rast rane ili stvaranje nove rane. Macerirano tkivo je bijele boje.

macerirana koža


Eritem

Eritem je abnormalno crvenilo na koži uzrokovano dilatacijom krvnih žila. Crvenilo periulkusne kože može biti znak upale ili infekcije rane. 


Krhka koža

Starenjem se naša koža mijenja i postaje tanja, slabija i manje štiti. Ako je koža oko rane krhka, vjerojatno je da će obloge izazvati iritaciju kože. Morate pažljivo ispitati kožu prije odlučivanja je li bolje upotrijebiti ljepljivu ili neljepljivu oblogu.

Krhka koža


Izbor obloge

Raspon obloga Biatain sadrži obloge sa svojstvima superiorne apsorpcije i zbrinjavanje eksudata za sve vrste kožnih bolesti.

Ako je koža oko rane osjetljiva, obloga sa silikonskim ljepilom kao što je Biatain Silicone odlična je alternativa jer se može primijeniti na osjetljivoj i zdravoj koži.

Normalna, zdrava koža ima glatku i elastičnu strukturu. S odgovarajućim liječenjem rane i upotrebom obloge s visokom sposobnošću apsorpcije i zbrinjavanja eksudata, okolna koža može biti zdrava i prikladna za ljepljive obloge kao što je Biatain ljepljivi.


Ako je koža vrlo osjetljiva, razmislite o primjeni neljepljivih obloga kao što su Biatain neljepljivi ili Biatain Alginate.

Zatvori

Eksudat iz rane

Bez obzira je li volumen eksudata slab, srednji ili jak, superiorna apsorpcija i zbrinjavanje eksudata od iznimne su važnosti za optimalno zacjeljivanje. Saznajte više o eksudatu iz rane

Bibliografija

1. White RJ and Cutting KF. British Journal of Nursing 2003;12(20):1186-1201

2. Adderly UJ. Wound Care, March 2010:15-20

3. Colwell JC et al. Wound Ostomy Continence Nursing 2011;38(5):541-53

4. Enoch B and Harding K. Wounds: A Compendium of Clinical Research and Practice 2003;15(7):213-29

5. Andersen et al. Ostomy/Wound Management 2002;(48)8:34-41

6. Thomas et al. http://www.dressings.org/TechnicalPublications/PDF/Coloplast-Dressings-Testing-2003-2004.pdf

7. White R and Cutting KF. http://www.worldwidewounds.com/2006/september/White/Modern-Exudate-Mgt.html

8. Romanelli et al. Exudate management made easy. Wounds International 2010;1(2).

U upalnoj fazi zacjeljivanje rana, razine eksudata obično su visoke. Nezacjeljive ili kronične rane obično zapinju u upalnoj fazi i mogu proizvesti velike količine eksudata. Povećane razine eksudata mogu biti simptomi infekcije i povećanog edema.

Eksudat iz rane je tekućina koja se sastoji od plazme, krvnih stanica i krvnih pločica. Većina eksudata iz rana filtrira iz krvi i/ili limfnog sustava u područje rane, ali crvene krvne stanice i pločice cure iz ozlijeđenih kapilara. Sastav i viskoznost varira od rijetke i prozirne plazme do guste, žute izlučine koja sadrži velike količine bijelih krvnih stanica i bakterija.


Kontrola eksudata

Ako se eksudat iz rane ne kontrolira na odgovarajući način, može curiti iz obloge i rezultirati izlaganjem periulkusne kože eksudatu (1). To uzrokuje pretjerano vlažnu maceraciju kože i može konačno usporiti zacjeljivanje (2,3).

Maceracija je smekšavanje ili vlaženje i pucanje kože uzrokovano kontinuiranim kontaktom s pretjeranom vlagom. Macerirano tkivo je bijele boje, a maceracija može uzrokovati da ulkus raste ili stvara popratne ulkuse.


Macerirana koža(2,3)

 • Usporava zacjeljivanje
 • Povećava rizik od infekcije
 • Povećava rizik od trenja
 • Može rezultirati širenjem rane

macerirana koža


Prema tome, vrlo je važno da se višak eksudata ukloni iz rane pomoću upijajuće obloge. (4)

Kontrola eksudata, uklanjanje nezdravog tkiva debridmanom i kontrola količine bakterija, sve to je sastavni dio dobre pripreme dna rane. Optimalna obloga za rane održava ranu vlažnom i apsorbira eksudat, sprječavajući izlazak eksudata iz obloge kako bi se spriječila maceracija.


Obloga za eksudirajuće rane

Preporučujemo asortiman obloga Biatain, koji osigurava superiornu apsorpciju - brže zacjeljivanje (5,6) nisko do visoko eksudirajućih rana. Obloge Biatain djelotvorno apsorbiraju i zadržavaju eksudat iz rane te osiguravaju  ravnotežu vlage optimalne za cijeljenje eksudirajućih rana.(7,8)

Zatvori

Infekcija rana

Sve rane sadržavaju bakterije - čak i rane koje normalno zacjeljuju. Ako količina bakterija raste, rana se može inficirati. Saznajte više o liječenju inficiranih rana

Bibliografija

1. Jørgensen et al. International Wound Journal 2005;2(1):64-73

2. Münter et al. Journal of Wound Care 2006;15(5):199-206

3. Reitzel & Marburger. EWMA 2009

4. Ip et al. Antimicrobial activities of silver dressings: an in vitro comparison. Journal of Medical Microbiology 2006;(55):59-63

5. Basterzi et al. In-vitro comparison of antimicrobial efficacy of various wound dressings. Wounds 2010; July.

6. Data on file (Independent laboratory testing performed by Wickham Laboratories).

7. Thomas et al. www.dressings.org/TechnicalPublications/PDF/ Coloplast-Dressings-Testing-2003-2004.pdf

Rane koje ne zacjeljuju normalno mogu imati bakterijsku neravnotežu što rezultira lokalnom infekcijom rane.

Vjerojatni znakovi infekcija rana su jedan ili više od sljedećih:

 • Usporeno ili zaustavljeno zacjeljivanje
 • Neugodan miris
 • Pojačani eksudat iz rane
 • Odsutnost/abnormalno/dekolorirano granulacijsko tkivo
 • Pojačana bol na mjestu rane

inficirane rane

 

Ostali simptomi

Dodatni klinički simptomi mogu se pojaviti ako se infekcija proširi na zdravo tkivo oko rane. Ovisno o vrsti bakterija, eksudat iz rane može izgledati kao gnoj, a periulkusna koža može biti mekana, crvena i bolna. Pacijent također može imati groznicu.

Molimo da imate na umu da ulkusi na dijabetičkim stopalima nisu uvijek prisutni s klasičnim znacima lokalne infekcije.

 

Obloge za inficirane rane i rane s rizikom od infekcije

Ako rana zacjeljuje normalno, pjenasta obloga sa superiornom apsorpcijom kao što je Biatain ili Biatain Silicone je idealna. Ako je rana inficirana ili postoji rizik od infekcije, preporučujemo srebrnu oblogu kao što je Biatain Ag ili Biatain Alginate Ag. Oni omogućuju superiornu apsorpciju za brže zacjeljivanje inficiranih rana (1-7). Ako se infekcija širi izvan rane, srebrna se obloga mora kombinirati s liječenjem sistemskim antibioticima po ocjeni liječnika. 

Zatvori

Bol u rani

Ispitivanja pokazuju da više od 80 % pacijenata s kroničnim ranama trpi stalne bolove, a polovina njih definira bol kao umjerenu do tešku. (1-6) Bol u rani i opcije kontrole lokalne boli

Bibliografija

1. Gottrup et al. Wound Repair and Regeneration 2008;16:616-26

2. Fogh et al. Wound Repair and Regeneration 2012;20:815-21

3. Palao I Domenech et al. Journal of Wound Care 2008;17(8):342-48

4. Woo et al. International Wound Journal 2008;5(2):205-215

5. Pieper et al. Ostomy Wound Management 1998;44:54–58&60–67

6. Nemeth et al. Ostomy Wound Management 2004;50:34–36

Veliki broj pacijenata kaže da je kod rane najteže podnositi bol. Ustrajna ili kronična bol u rani ne samo da utječe na kvalitetu života pacijenta, već također može biti velika prepreka zacjeljivanju rana. Često su posljedice bolnih rana podcijenjene i nedovoljno liječene. 
Bol u rani može biti uzrokovana oštećenjem tkiva (nociceptivna) ili živca (neuropatska).

Nociceptivna bol: ovisi u stimulaciji i obično je uzrokovana oštećenjem tkiva. Bol se opisuje kao izjedajuća, snažna, pulsirajuća i blaga. 

Neuropatska bol: događa se spontano kao rezultat ozljede živčanog tkiva. Bol se najčešće opisuje kao pečenje, žarenje, oštra bol ili probadanje. 


Liječenje boli kod rana 

Prvo, liječite moguće uzroke boli, kao što je infekcija rana (npr. srebrnim oblogama) i nekontrolirani edem.

Liječenje lokalne boli važan je prvi korak za ustrajnu bol u rani i za bolne postupke, kao što je izmjena obloge i debridman.

Morate uzeti u obzir i sistemsko liječenje ako se bol ne ublaži liječenjem lokalne boli.

bolne rane

 

Biatain Ibu – superiorna apsorpcija za bolne rane

Biatain Ibu je prva i jedina obloga koja kombinira vlažno zacjeljivanje rana s lokalnim otpuštanjem ibuprofena (1,2). Biatain Ibu je indiciran za eksudirajuće rane kako bi se omogućilo vlažno zacjeljivanje rana. Nastavno, Biatain Ibu može smanjiti bol u rani uzrokovanu oštećenjem tkiva (nociceptivna bol). Sigurnost i djelovanje obloge Biatain Ibu podržano je činjenicama iz najvećih randomiziranih, komparativnih kliničkih ispitivanja koja su ikad provedena na oblogama za rane (1-3).

Zatvori

Studije slučaja

Liječenje venskog ulkusa noge

Liječenje venskog ulkusa noge

Pogledajte kako je primjena pjenaste neljepljive obloge Biatain® dovela do 95 %-tnog smanjenja površine ulkusa nakon četiri tjedna liječenja venskog ulkusa noge. Pročitajte više

Pacijent

Pacijent - žena u dobi od 85 godina koja je bolovala od venskog ulkusa noge na lateralnom donjem dijelu lijeve noge. Koža na njenoj nozi bila je krhka. Ulkus je nastao pet mjeseci prije uključivanja u studiju.


Prijašnje liječenje

Prije uključivanja u studiju, ulkus je bio liječen alginatnom oblogom i kompresivnom terapijom u trajanju od deset tjedana. Zacjeljivanje ulkusa bilo je usporeno u usporedbi s normalno očekivanom brzinom zacjeljivanja.


Uvođenje obloge Biatain neljepljivi.

 Kad je ispitanik započeo liječenje oblogom Biatain neljepljivi, ulkusno područje bilo je veliko 4,9 cm2. Ulkus je sadržavao 20 % fibrinskog tkiva i 80 % zdravog granulacijskog tkiva. Tijekom liječenja u trajanju od četiri tjedna, korišteni su vrlo elastični kompresijski zavoji.

Ova fotografija prikazuje ulkus u trenutku uključivanja u studiju nakon čišćenja:
Ulkus kod uključenja u studiju nakon čišćenja.

Područje ulkusa smanjilo se za 73 % nakon dva tjedna liječenja oblogom Biatain neljepljivi:
Područje ulkusa smanjeno je za 73 % nakon dva tjedna liječenja.

Područje ulkusa smanjilo se za 95 % nakon 4 tjedna liječenja oblogom Biatain neljepljivi:
Područje ulkusa smanjeno je za 95 % nakon četiri tjedna liječenja.

 

Zaključak

Tijekom liječenja u trajanju od četiri tjedna:

 • Biatain neljepljivi pokazao je iznimno smanjenje veličine ulkusa.
 • Biatain neljepljivi nije uzrokovao curenje ili maceraciju čak i pod kompresivnom terapijom.
 • Biatain neljepljivi je minimizirao otiske od pritiska.
 • Biatain neljepljivi je bio ugodan i jednostavan za primjenu.
Zatvori
Liječenje inficiranog ulkusa na dijabetičkom stopalu

Liječenje inficiranog ulkusa na dijabetičkom stopalu

Pogledajte kako je liječenje teške infekcije ulkusa s pjenastom oblogom Biatain® Ag neljepljivi i Biatain Alginate® Ag spriječilo amputaciju stopala. Pročitajte više

Pacijent

Pacijentica je bolovala od srčanog zastoja, koronarne srčane bolesti, arterijske hipertenzije i venske insuficijencije u oba donja uda, a imala je i Alzheimerovu bolest.

 

Duboki ulkusi na stopalu

Tijekom četiri mjeseca, imala je vrlo duboki ulkus na dijabetičkom stopalu desne noge s eritemom, edemom, krepitacijom i toplinom u okolnom tkivu. Poslana je na hitni odjel, a nakon pregleda od strane vaskularnog kirurga, njena obitelj je obaviještena da će neposredno liječenje uključiti suprakondilarnu amputaciju jer ima 4–5 stupanj dijabetičkog stopala po Wagneru.
 

Uvođenje obloge Biatain Ag

Obitelj se protivila ovom liječenju, a pacijentica je vraćena kući uz nadzor obiteljskog liječnika i postavljanje obloga ambulantno na kućnoj njezi. Biatain Alginate Ag i Biatain Ag primijenjeni su u kombinaciji s debridmanom i oralnim antibioticima.

Ova fotografija prikazuje ulkus kod uključivanja u studiju:
Ulkus kod uključivanja u studiju.

Ova fotografija prikazuje ulkus nakon pet tjedana liječenja prvo s oblogom Biatain Alginate Ag, a nakon toga s oblogom Biatain Ag neljepljivi:
Ulkus nakon 5 tjedana liječenja prvo sa Biatain Alginate Ag, a nakon toga s Biatain Ag.

Ovdje vidimo ulkus nakon četiri mjeseca liječenja:
Ulkus nakon 4 mjeseca liječenja.

Ulkus se zatvorio nakon 10 mjeseci liječenja:
Zatvoreni ulkus nakon 10 mjeseci liječenja.

 

Zaključak

Postavljeni cilj bio je spriječiti amputaciju stopala, osigurati dobrobit i komfor pacijenta i obitelji. Primijenjena metoda počela je davati plodove već nakon sedam dana nakon početka liječenja, s vidljivim promjenama u razvoju rane. Rana se zatvorila deset mjeseci nakon početka liječenja.

Zatvori
Liječenje 3. stupnja sakralnog dekubitusa

Liječenje 3. stupnja sakralnog dekubitusa

Pogledajte kako je jednomjesečno liječenje sakralnog dekubitusa s teškim eksudacijama liječeno oblogom Biatain® Ag djelotvorno eliminiralo znakove lokalne infekcije. Pročitajte više

Pacijent

Pacijent je bila žena u dobi od 88 godina s visoko eksudirajućim 3. stadijem sakralnog dekubitusa. Ulkus je trajao dva mjeseca i prethodno je liječen standardnim proizvodima za vlažno zacjeljivanje rane.
 

Ulkus

 Ulkus je imao nekoliko znakova lokalne infekcije kao što su značajan neugodan miris i jak eksudat. Mali kavitet bio je prisutan na vrhu ulkusa, a dno rane sadržavalo je oko 50 % nezdravog nekrotičnog tkiva.

Prva fotografija prikazuje inficirani dekubitus s jakim eksudatom prije liječenja oblogom Biatain Ag:

Ulkus na početku liječenja:

Uvođenje obloge Biatain Ag ljepljivi

Neugodan miris eliminiran je nakon samo jednog tjedna liječenja:

Ulkus nakon tjedan dana liječenja.

Ova fotografija prikazuje da je dno rane čisto i zacjeljivanje napreduje nakon četiri tjedna liječenja:

Ulkus nakon četiri tjedna liječenja.


Zaključak

Tijekom jednomjesečnog liječenja, Biatain Ag je djelotvorno uklonio znakove lokalne infekcije i potpomogao zacjeljivanje sakralnog dekubitusa s jakim eksudatom. Eliminacija neugodnog mirisa i značajni porast zdravog granulacijskog tkiva primijećen je već nakon jednog tjedna.

Zatvori
Zatvori

Free sample - free shipping

Thank you for your order

Receipt

Pogledajte verziju za desktop