Zatvorite
Pronađite Coloplast web stranicu svoje države

Uvod

Spina bifida i vaš mokraćni mjehur

Uspostavljanje kontrole nad mokraćnim mjehurom od rođenja može osobama sa spinom bifidom pomoći da izbjegnu potencijalno ozbiljne komplikacije. Pročitajte više
Zatvori

Kako život sa spinom bifidom utječe na rad mokraćnog mjehura i crijeva

Budući da je većini osoba sa spinom bifidom teško reći kada su njihov mokraćni mjehur ili crijeva puna, često imaju poteškoća s kontroliranjem pražnjenja urina i stolice.

Ovim simptomima potrebno je posvetiti se od rođenja kako bi se izbjegle neugodne komplikacije kao što su oštećenje bubrega, infekcije urinarnog trakta i bolovi u trbuhu. Sljedeći odjeljak navodi neka rješenja: 

Nemogućnost pražnjenja mokraćnog mjehura

 • Čisti kateter za intermitentnu kateterizaciju

Ako je potreban, čisti kateter za intermitentnu kateterizaciju obično se uvodi odmah nakon rođenja kako bi se spriječilo oštećivanje bubrega. U početku će roditelji morati provoditi postupak, no kada to bude moglo, dijete treba preuzeti tu dužnost – to je obično dob od oko 8 – 9 godina.

 

Istjecanje mokraće

 • Urinarni kondomi 

Nakon četvrte godine nošenje pelena/uloška može negativno utjecati na društveni život, pri čemu urinarni kondomi predstavljaju prikladnu alternativu za dječake i muškarce.

 

Statistika spine bifide

Spina bifida je urođena deformacija kralježnice. Broj djece oboljele od spine bifide opada zbog toga što više žena uzima folnu kiselinu prije i nakon začeća i zbog dijagnostičkih programa kojima se može identificirati bolest u ranoj trudnoći.  U Europi otprilike četvero od 10 000 djece rađa se sa spinom bifidom.

Zatvori

Dobro je znati

Skrb za mokraćni mjehur od ranog djetinjstva do adolescencije

Djeca sa spinom bifidom moraju prazniti svoj mokraćni mjehur pomoću katetera. Budući da dijete raste te kako bi njegov mokraćni mjehur ostao zdrav, povremeno će biti potrebno mijenjati proizvod. Problemi s radom mokraćnog mjehura kod djece sa spinom bifidom
Zatvori

Skrb za mokraćni mjehur od ranog djetinjstva do adolescencije

Važnost rutine pražnjenja mokraćnog mjehura

Dobra rutina skrbi za mokraćni mjehur od presudne je važnosti; zbog očuvanja zdravlja i zbog bržeg osamostaljivanja djeteta.

Cilj dobre skrbi za mokraćni mjehur je:

 • sprečavanje oštećenja bubrega i općenito infekcija,
 • postati kontinentan,
 • poboljšati djetetovu kvalitetu života,
 • pomaganje djetetu da postane samostalno,

Preuzimanje odgovornosti

Kada dijete nauči samo prazniti svoj mokraćni mjehur pomoću katetera, vrijeme je da samostalno preuzme tu odgovornost. Kateter koji je odgovarao djetetu kad je bilo manje sada možda više neće biti najbolji izbor.

Prilikom razgovora sa zdravstvenim djelatnikom o izboru katetera važno je naglasiti koje su značajke proizvoda važne vašem djetetu. Također treba imati na umu da novi proizvod mora dobro odgovarati načinu života djeteta.

Proizvod uvijek mora:

 • biti sigurno rješenje
 • jednostavan za upotrebu
 • dobro odgovarati svakodnevnom životu

Sigurnost

Sigurnost je ključni faktor kod odabira katetera. Imajte na umu sljedeće:

 • Prazni li kateter u potpunosti mokraćni mjehur na brz/djelotvoran način?
 • Je li kateter obložen glatkim slojem i je li obloga dobro zaštićena u pakiranju tijekom skladištenja i transporta?
 • Sadrži li bilo koju supstancu na koje je vaše dijete alergično ili materijale koji mu mogu naštetiti (npr. omekšivače plastike)?

Jednostavnost korištenja

Ako je kateter jednostavan za uporabu, vaše će dijete moći preuzeti odgovornost ranije, a vrijeme potrebno za pražnjenje mokraćnog mjehura će se skratiti. Imajte na umu sljedeće:

 • Je li kateter spreman za uporabu ili morate donijeti/nanijeti primjerice vodu ili gel?
 • Koristi li se kateter intuitivno/postoje li određeni koraci za rukovanje?

Kompatibilnost s načinom života djeteta

Ovo je vrlo važno za odabir – ako kateter ne odgovara načinu života djeteta, povećava se mogućnost da se mokraćni mjehur ne prazni 4 – 6 puta dnevno, što može dovesti do infekcija i drugih ozbiljnih problema. Razmotrite i sljedeće:

 • Pomaže li veličina i oblik katetera diskretnom uklapanju kako ga nitko ne bi primijetio u torbi ili džepu, posebice kada se krećete vani?
 • Hoće li vaše dijete trebati koristiti dodatni pribor (cjevčice za produljenje, vrećice za urin, upute za primjenu, itd.) i hoće li biti teško sastaviti ga?
 • Potreba za pomoći. Kod uporabe nekih proizvoda osobe koje još nisu sasvim vješte trebat će pomoć. Drugi proizvodi više odgovaraju manje vještim rukama i prirodno će doprinijeti većoj slobodi osobe.

Kada dijete postane adolescent, možda će biti teže uočiti nedostatke u rutini skrbi za mokraćni mjehur jer se njihov kontakt sa sustavom zdravstvene skrbi prorjeđuje. To može dovesti do povećane opasnosti od infekcija pa je stoga važno da dijete zadrži dobre navike.Zatvori

Česta pitanja o problemima mokraćnog mjehura

Spina bifida može utjecati na kontroliranje mokraćnog mjehura. Navest ćemo neka od najčešćih pitanja o ovom problemu i odgovoriti na njih. Najčešća pitanja o spini bifidi

Mokraćni mjehur

 

Zašto spina bifida prouzročuje probleme s radom mokraćnog mjehura?

Radom mokraćnog mjehura, u kojemu se sakuplja urin, upravlja živčani sustav. Budući da spina bifida prouzročuje oštećenje živaca, to može utjecati na rad mokraćnog mjehura. Neke osobe imaju potrebu mokriti češće ili hitno, kod nekih dolazi do nekontroliranog curenja urina, a kod nekih do poteškoća s pražnjenjem mokraćnog mjehura.


Kako problemi s mokraćnim mjehurom mogu utjecati na zdravlje?

Ako se vaš mjehur ne prazni redovito, to može uzrokovati infekcije. One počinju u mokraćnom mjehuru, ali se mogu proširiti na bubrege i uzrokovati njihovo oštećenje. Čak i mala količina mokraće preostala u mjehuru može izazvati infekcije.

U drugom slučaju, ako ne možete kontrolirati potrebu za mokrenjem, mokraća vam može nehotice curiti. Pronalaženje načina kontrole problema vašeg mokraćnog mjehura može vam pomoći da ostanete zdravi i sigurni.


Što mogu učiniti kako bih probleme s mokraćnim mjehurom imao/la pod kontrolom?

Postoje brojne dostupne metode i proizvodi, uključujući katetere, urinarne kondome za muškarce i proizvode za upijanje. Obratite se Coloplastovoj službi za korisnike kako biste pronašli proizvod koji odgovara vašim potrebama.


Što je kateter?

Kateter je tanka, fleksibilna cijev koja se uvede u mokraćni mjehur kroz mokraćovod kako bi se omogućilo istjecanje mokraće.


Je li kateterizacija bolna?

Ne. Možete osjetiti pritisak dok kateter ulazi. Ako osjetite nelagodu ili ako je teško uvesti kateter, malo se odmorite. Pokušajte opustiti se tako da duboko udahnete ili se zakašljete. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom ako vam je to bolno.

Mogu li prazniti mjehur samo ujutro i uvečer?

Ne. Morate se pridržavati rasporeda koji vam je dao vaš liječnik. U pravilu, mokraćni mjehur bi se trebao prazniti najmanje 4 – 6 puta dnevno.

Mogu li piti manje tako da ne moram prazniti mokraćni mjehur toliko često?

Ne. Veoma je važno da dovoljno pijete. To održava urinarni sustav čistim i zdravim.

Što ako mokraća izgleda mutno ili tamno i čudno miriše?

Možda imate infekciju. Razgovarajte s liječnikom ili medicinskom sestrom.

Što ako dobijem česte infekcije urinarnog trakta?

Korištenje katetera za intermitentnu kateterizaciju povećava rizik od infekcija urinarnog trakta. Međutim, u usporedbi s drugim vrstama katetera kao što su stalni (trajni) kateteri, kateteri za intermitentnu kateterizaciju rjeđe uzrokuju infekcije urinarnog trakta. Postoje načini za smanjenje rizika infekcija urinarnog trakta:

 • Pijte više tekućine tijekom dana – princip je jednostavno da ispirete urinarni trakt, pod uvjetom da nastavite kateterizaciju
 • Pazite da u potpunosti ispraznite mjehur svaki put kad obavljate kateterizaciju
 • Povećajte broj dnevnih kateterizacija
 • Pazite da ruke i oprema budu čisti za vrijeme kateterizacije
 • Preispitajte svoju tehniku intermitentne kateterizacije 

 

Što da radim ako mi mokraća još uvijek curi?

Do curenja mokraće može doći iz različitih razloga:

 • Infekcija urinarnog trakta može uzrokovati curenje mokraće i trebali biste kontaktirati svog liječnika ako sumnjate da imate infekciju. Uobičajeni simptomi kojih morate biti svjesni uključuju:
  • tamno obojenu mokraću jakog mirisa,
  • mutnu mokraću,
  • krv u mokraći,
  • povišenu temperaturu/znojenje
  • grčeve u mokraćnom mjehuru,
  • povećano stezanje mišića u nozi.
 • Ako se kateterizirate manje od četiri puta dnevno, curenje se može javiti zato jer se ne kateterizirate dovoljno često.
  • Razmislite o češćem kateteriziranju kako biste spriječili stvaranje pritiska na mokraćni mjehur.
  • Pazite da potpuno ispraznite mokraćni mjehur svaki put kad se kateterizirate. Preispitajte svoju tehniku intermitentne kateterizacije (poveznica za animaciju)
  • Ako se kateterizirate više od sedam puta dnevno, a još uvijek imate problema s curenjem urina, možda biste željeli konzultirati svog liječnika (vidi dolje)
  • Možda vam mokraća curi zato jer imate nehotične grčeve u mokraćnom mjehuru/kontrakcije (koje nisu uzrokovane infekcijom urinarnog trakta).
   • Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima propisivanja lijekova koji će opustiti vaš mokraćni mjehur
 • Ako se curenje događa uglavnom dok izvodite fizičke vježbe, trebali biste razmisliti o kateteriziranju prije no što počnete vježbati. 
Zatvori

Pronalaženje pravog proizvoda

Coloplast vam nudi širok asortiman proizvoda za pomoć kod problema s radom mokraćnog mjehura vašeg djeteta. U nastavku možete pronaći nekoliko sugestija o tome na što obratiti pažnju kod odabira proizvoda. Pronađite pravi proizvod

Kontroliranje mokraćnog mjehura

Proizvodi koji pomažu u kontroliranju problema s radom mokraćnog mjehura uključuju: 

 • katetere – za urinarnu retenciju (nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura)
 • urinarne kondome i vrećice za urin – za inkontinenciju kod muškaraca

Na što trebate obratiti pažnju kod odabira katetera

Pronalaženje pravog katetera vrlo je važno radi osiguravanja sigurnog i učinkovitog pražnjenja mokraćnog mjehura i sa što manje komplikacija.

Kada razgovarate o izboru proizvoda s medicinskom sestrom ili liječnikom, pazite da također pojasnite svoj način života, razloge za zabrinutost, posebne potrebe itd.

Kad birate kateter, obratite pažnju na: 

 • Sigurnost
 • Jednostavnost korištenja
 • Kako odgovara vama i vašem načinu života
Zatvori
Zatvori

Free sample - free shipping

Thank you for your order

Receipt

Pogledajte verziju za desktop