Zatvorite
Pronađite Coloplast web stranicu svoje države

Uvod

Ovdje ćete pronaći informacije o životu sa stomom, kako održavati kožu oko stome zdravom, kao i korisne online alate kako bi vam se osiguralo da imate pravi proizvod koji rješava sve vaše potencijalne probleme.

Postati iskusan u životu sa stomom

Održavanje kože oko stome zdravom

Održavanje kože oko stome zdravom

Briga oko stome i okolne kože osigurat će da vaša stoma vrećica radi optimalno. To će vam pomoći da se osjećate sigurno i samopouzdano u svakoj situaciji. Kako održavati kožu i stomu zdravima
Zatvori

Održavanje kože oko stome zdravom

Većina osoba koje žive sa stomom povremeno iskusi iritaciju kože. Međutim, iritirana koža nije ‘normalno’ stanje kože. Kako biste se udobno i bezbrižno osjećali zbog vaše stoma vrećice, važno je spriječiti iritaciju kože i održavati zdravu kožu u tom području.

 

Ciklus iritacije

Curenje sadržaja predstavlja kontakt između sadržaja koji izlazi iz stome i kože oko stome, što uzrokuje iritaciju. Problem je u tome da jednom kad vaša koža postane iritirana, ljepilo na vrećici ne lijepi se kako treba, što vodi do još većeg curenja sadržaja. Može se razviti začarani krug curenja i iritacije kože.


Šest koraka do zdrave kože oko stome:

 1. pazite da je vaša koža čista i potpuno suha prije nanošenja ljepljivog dijela vrećice,
 2. prilagodite otvor u ljepljivom dijelu tako da točno pristaje promjeru vaše stome, nakon operacije normalno je da će se oblik vašeg tijela promijeniti, važno je da stalno provjeravate je li vaš predložak odgovarajuće veličine i oblika za vašu stomu, provjerite to tako što ćete svoj predložak za izrezivanje staviti preko stome kako biste vidjeli pristaje li otvor savršeno,
 3. redovito provjeravajte veličinu stome, naročito ako imate herniju,
 4. osigurajte potpuni kontakt između ljepljivog dijela i kože lagano pritiskajući rukom,
 5. promijenite svoje pomagalo čim osjetite svrbež ili nelagodu,
 6. pazite da koristite stoma pomagalo i pribor koji najbolje odgovaraju obliku vašeg tijela.

Odaberite odgovarajuću vrstu stoma pomagala koja odgovara vašem tijelu

Zatvori
Dobiti ono što najbolje odgovara vašem tijelu

Dobiti ono što najbolje odgovara vašem tijelu

Svako tijelo je različito i vaše tijelo se mijenja tijekom vremena. Operacija ugradnje stome je velika promjena, stoga pročitajte više o tome kako dobiti pravo stoma pomagalo koje odgovara vašem tijelu sada. Pronalaženje pravog proizvoda
Zatvori

Dobiti ono što najbolje odgovara vašem tijelu

U mjesecima i godinama nakon operacije, možete primijetiti određene promjene na svom tijelu. Te promjene mogu uključivati: 

 • povećanje ili smanjenje težine dok se oporavljate od bolesti koja je uzrokovala operaciju,
 • nabore ili stvaranje ožiljaka na koži oko stome,
 • razvoj hernije koja je povezana sa stomom.

Kako se te promjene javljaju, važno je paziti da vaša stoma vrećica i dalje dobro prianja.

Čvrst spoj između vrećice i vaše kože neophodan je za dobru njegu stome. Na primjer, ako se područje oko vaše stome promijeni tako da od uobičajenog postane uvučeno, možda je vrijeme da prijeđete na konveksnu vrećicu. Možda ćete također trebati koristiti dodatni pribor.

Dobra ideja je posavjetovati se sa Coloplastovom službom za korisnike o odgovarajućoj vrećici i priboru.

Zatvori
Suočavanje s problemima vrećice, napuhavanja vrećice i sljepljivanja

Suočavanje s problemima vrećice, napuhavanja vrećice i sljepljivanja

Napuhavanje vrećice i sljepljivanje su nezgodni problemi koji se mogu dogoditi kad koristimo stoma vrećicu. Ali postoji nešto što možete učiniti da ih spriječite. Ovdje pročitajte više o tim problemima i o tome kako se nositi s njima. Pročitajte više
Zatvori

Suočavanje s problemima vrećice, napuhavanja vrećice i sljepljivanja

Napuhavanje vrećice događa se kad postoji porast plina u stoma vrećici, koji je napuhuje kao balon. Vrećice imaju ugljeni filter koji pomaže protiv vjetrova dezodorirajući i oslobađajući ih iz vrećice. Ali ako kapacitet filtra ne može izdržati proizvedeni plin ili ako se navlaži ili blokira čvrstim izlaznim sadržajem iz stome, može doći do porasta plina.

Što možete učiniti da spriječite napuhavanje vrećice?
Jedan od glavnih načina za sprječavanje napuhavanja vrećice je smanjenje količine plina koji proizvodi vaš probavni sustav. Temeljito žvakanje hrane zaista pomaže, kao i izbjegavanje hrane i pića za koje znate da mogu proizvoditi mnogo plina. To mogu biti orašasti plodovi, mahunarke, gazirana pića ili pjenušavo vino.

Ako dođe do napuhavanje vrećice, možete ispustiti plin iz vrećice u privatnosti toaleta, ako koristite otvorenu vrećicu ili dvodijelni sustav. Promjena vrećice, kada je potrebno, također može pomoći u sprječavanju napuhavanja vrećice. Konačno, može pomoći i isprobavanje druge vrste stoma vrećice i filtra.

Sljepljivanje se događa kada postoji vakuum u stoma vrećici i vrećica se zalijepi. To sprječava izlazni sadržaj da padne na dno vrećice i može blokirati filter. Tada postoji rizik da će vrećica otpasti s trbuha.

Što možete učiniti kako biste spriječili sljepljivanje?
Upuhivanje zraka u vrećicu prije no što je postavite pomoći će u sprječavanju nastanka vakuuma. Osim toga, kap ulja ili lubrikanta u vrećici pomoći će sadržaju da dospije na dno vrećice.

Zatvori
Iritacija kože oko moje stome

Iritacija kože oko moje stome

Iritacija kože oko stome najčešće je uzrokovana curenjem izlaznog sadržaja koji dospijeva ispod ljepila vaše stoma vrećice. To je neugodno i može spriječiti vašu vrećicu da dobro funkcionira. Pročitajte više o tome što učiniti ako se to dogodi. Koža oko vaše stome
Zatvori

Iritacija kože oko moje stome

Koža oko vaše stome treba izgledati slično koži na ostalom dijelu vašeg tijela. Neposredno nakon skidanja podložne pločice, ona može biti pomalo ružičasta, ali ako to ne izblijedi ili je ispucala ili oštećena, vaša koža je možda iritirana.

Što da radim? 

 • Uklonite podložnu pločicu i provjerite poleđinu. Postoje li tragovi stolice ili urina koji su mogli uzrokovati iritaciju?
 • Postoji li neka iritacija ili oštećenje oko stome koje odgovara onome što vidite na ljepljivom dijelu podložne pločice?
 • Priliježe li vaša podložna pločica dobro oko stome? Je li vaša koža izložena izlaznom sadržaju iz stome zbog loše podešenosti? Procijenite promjer i oblik vaše stome kako biste vidjeli ima li vaš predložak pravilnu veličinu i oblik. Koristite zaštitni sloj s podložne pločice kao vodič i ako je potrebno, prilagodite prorez u ljepljivom dijelu tako da on točno odgovara promjeru i obliku.
 • Kakav je položaj otvora stome u odnosu na površinu vaše kože? Nalazi li se iznad površine kože, u ravnini ili ispod površine kože? Ako je stoma u ravnini ili ispod površine kože ili ako je smještena u dubokom naboru, možda trebate drugu vrstu vrećice ili pribora za vaš oblik tijela. 
 • Je li ljepilo nagrizeno? Ako jeste, možda trebate ranije promijeniti podložnu pločicu. Pokušajte češće mijenjati podložnu pločicu.

Ako je vaša iritacija kože uzrokovana drugim razlozima, posavjetujte se s medicinskom sestrom, liječnikom ili Coloplastovom službom za korisnike.

Odaberite pravu vrstu stoma pomagala koja odgovara vašem tijelu
.

Zatvori
Zatvori

Free sample - free shipping

Thank you for your order

Receipt

Pogledajte verziju za desktop