Zatvorite
Pronađite Coloplast web stranicu svoje države

Uvod

Prirodno je imati mnogo pitanja prije operacije ugradnje stome. Ovdje ćete dobiti neke odgovore. Pronaći ćete informacije o različitim vrstama stoma, o vrstama proizvoda koje ćete koristiti i ostalim povezanim temama.

 


Informacije o stanju

Što je stoma?

Što je stoma?

Razumijevanje što je to točno stoma i kako se ona stvara važan je prvi korak u hvatanju u koštac s tim kako ona može utjecati na vaš svakodnevni život. Razumijevanje što je stoma
Zatvori

Što je stoma?

Stoma je rezultat operacije kojom se želi ukloniti bolest i olakšati simptome. To je umjetni otvor koji dozvoljava prolaz stolici ili urinu, iz crijeva ili urinarnog trakta.

Stoma je napravljena od kraja crijeva, koje je dovedeno na površinu vašeg trbuha kako bi stvorilo stomu (otvor). 


Preuzmite odgovarajući stoma vodič:

Zatvori
Kako stoma izgleda i kakav je osjet?

Kako stoma izgleda i kakav je osjet?

Stoma je obično vlažna i ružičasto-crvena i malo će viriti iz vašeg trbuha. Stoma izgled i osjet
Zatvori

Kako stoma izgleda i kakav je osjet?

Nakon operacije, vaša stoma može biti malo natečena u početku, ali smanjit će se s vremenom - obično nakon šest do osam tjedana.

Nema osjeta, nema boli

Stoma je crvene boje. To je zato jer je ona sluznica, baš kao i sluznica u vašim ustima. Nema osjeta u stomi, tako da ona nije nimalo bolna na dodir.  Stoma može malo krvariti prilikom čišćenja, naročito u početku, ali to je potpuno normalno i trebalo bi prestati ubrzo nakon operacije.

Zatvori
Razumijevanje vašeg probavnog i urinarnog sustava

Razumijevanje vašeg probavnog i urinarnog sustava

Kolostoma i ileostoma izvedene su unutar vašeg probavnog sustava, dok je urostoma izvedena unutar vašeg urinarnog sustava. Dobar način razumijevanja kako vaša stoma radi je imati osnovno znanje o tome kako se hrana i piće probavljaju u vašem tijelu. Probavni sustav i urinarni sustav
Zatvori

Razumijevanje vašeg probavnog i urinarnog sustava

Probavni sustav

Probavni sustavŽeludac
Kad jedete, hrana putuje niz dugačku, usku cijev koja se naziva jednjak u vaš želudac. Ovdje se hrana miješa u manje komade, a vaši probavni sokovi pretvaraju je u tekućinu.

Tanko crijevo
Putovanje se nastavlja tako što se sadržaj vašeg želuca kreće u tanko crijevo (ileum), gdje se probava završava. Vaše tijelo upija hranjive tvari koje su mu potrebne za energiju, rast i izgradnju novih stanica i usmjerava ih u krvotok.

Debelo crijevo
Kad se upiju sve hranjive tvari, ostatak se kreće prema debelom crijevu (kolon), gdje vaše tijelo upija još tekućine kako bi otpad bio čvršći. Mišići u stijenkama debelog crijeva zatim potiskuju otpad prema rektumu, gdje on izlazi iz tijela kroz anus, uz pomoć sfinktera (mišić stezač), kao stolica.

 

Urinarni sustav

Urinarni sustavUrin stvaraju vaši bubrezi i on putuje niz dvije cijevi koje se nazivaju mokraćovodi u vaš mokraćni mjehur. Urin se proizvodi stalno, ali se pohranjuje u vašem mokraćnom mjehuru sve dok ne dobijete osjećaj da morate mokriti. Tada urin izlazi iz vašeg tijela kroz uretru.

Zatvori
Tri vrste stome

Tri vrste stome

Postoje tri vrste stome, svaka je napravljena u različite svrhe. Nastavite čitati kako biste saznali gdje se one obično nalaze i čemu služe. Vrste stome
Zatvori

Tri vrste stome

Tri vrste stome su: kolostoma, ileostoma i urostoma.

 

Kolostoma

KolostomaTijekom operacije ugradnje kolostome, dio vašeg debelog crijeva dovodi se na površinu vašeg trbuha kako bi se formirala stoma. Kolostoma se obično formira na lijevoj strani trbuha. Stolica u tom dijelu crijeva je čvrsta i, zato jer stoma nema mišić da kontrolira defekaciju, morat će se sakupljati pomoću stoma vrećice.

Postoje dvije različite operacije ugradnje kolostome: krajnja kolostoma i loop kolostoma.

Krajnja kolostoma
Ako su dijelovi vašeg debelog crijeva (kolona) ili rektuma odstranjeni, ostatak debelog crijeva dovodi se na površinu trbuha kako bi formirao stomu. Krajnja kolostoma može biti privremena ili stalna. Privremeno rješenje odgovara u situacijama kada je oboljeli dio crijeva odstranjen, a ostatak crijeva treba se oporaviti prije no što se krajevi spoje. Trajno rješenje bira se u situacijama kada je previše rizično ili nije moguće ponovno spojiti dva dijela crijeva.

Loop kolostoma
U loop kolostomi, vaše crijevo se podiže iznad razine kože i pridržava na mjestu pomoću držača za stomu. Napravi se rez na izloženom dijelu crijeva i onda se krajevi saviju prema dolje i ušiju u kožu. Na taj način, loop stoma se zapravo sastoji od dvije stome (stoma s dvije cijevi) koje su spojene. Loop kolostoma je obično privremena mjera koja se izvodi u akutnim situacijama. Može se također provesti da bi se zaštitilo kirurško spajanje u crijevima.

Ileostoma

IleostomaU operaciji ugradnje ileostome, dio vašeg tankog crijeva koji se naziva ileum dovodi se na površinu vašeg trbuha kako bi se formirala stoma. Ileostoma se obično izvodi u slučajevima kada je jedan dio tankog crijeva bolestan i najčešće se formira na desnoj strani vašeg trbuha.

Stolica je u ovom dijelu crijeva uglavnom tekuća i, zato jer stoma nema mišić kako bi kontrolirala defekaciju, trebat će se sakupljati u vrećicu.

Postoje dvije različite vrste operacije ugradnje ileostome:

Krajnja ileostoma
Krajnja ileostoma se radi kada je dio vašeg debelog crijeva (kolona) odstranjen (ili jednostavno treba oporavak) i kraj vašeg tankog crijeva dovodi se na površinu trbuha kako bi se formirala stoma. Krajnja ileostoma može biti privremena ili stalna.

Privremeno rješenje odgovara u situacijama kada je oboljeli dio crijeva odstranjen, a ostatak se treba oporaviti prije no što se krajevi spoje. Trajno rješenje bira se u situacijama kada je previše rizično ili nije moguće ponovno spojiti dva dijela crijeva.

Loop ileostoma
U loop ileostomi, dio tankog crijeva se podiže iznad razine kože i pridržava na mjestu pomoću držača za stomu. Napravi se rez na izloženom dijelu crijeva i onda se krajevi saviju prema dolje i ušiju u kožu. Na taj način, loop ileostoma se zapravo sastoji od dvije stome koje su spojene.

Loop ileostoma je obično privremena mjera koja se izvodi kako bi se zaštitilo kirurško spajanje u crijevima. Ako je privremena, bit će zatvorena ili obrnuta kasnijim operacijama.

Urostoma


UrostomaAko je vaš mokraćni mjehur ili mokraćni sustav oštećen ili bolestan, a vi niste u stanju normalno mokriti, trebat ćete mokraćno preusmjeravanje. To se naziva urostoma, ilealni konduit ili Brickerov mokraćni mjehur.

Izolirani dio crijeva dovede se na površinu s desne strane vašeg trbuha, a drugi kraj se sašije. Mokraćovodi se odvoje od mokraćnog mjehura i pripoje na izolirani dio crijeva. Kako je ovaj dio crijeva premalen da bi djelovao kao spremnik i nema mišića ili ventila za kontrolu mokrenja, trebat ćete vrećicu za urostomu za sakupljanje mokraće.

Zatvori

Informacije o načinu života

Pitate se kako stoma može utjecati na vaš svakodnevni život?

Pitate se kako stoma može utjecati na vaš svakodnevni život?

Trebat će vremena da se prilagodite životu sa stomom. Ali nema razloga da vas to zaustavi u obavljanju većine stvari koje već radite, od sporta do druženja. Svakodnevni život sa stomom
Zatvori

Pitate se kako stoma može utjecati na vaš svakodnevni život?

Nakon operacije ugradnje stome trebat će vam neko vrijeme za oporavak. To je potpuno normalno, a vrijeme koje je potrebno razlikovat će se od osobe do osobe. Vaša stoma će se promijeniti u prvim tjednima nakon operacije, u pogledu veličine i izlaznog sadržaja. Također, možete izgubiti ili dobiti na težini tijekom tih tjedana.

Započnite s vrećicom
Imati stomu znači izostanak kontrole nad pražnjenjem crijeva ili, u slučaju urostome, kod mokrenja. To znači da uvijek morate nositi vrećicu za sakupljanje izlaznog sadržaja.

Zdrava koža
Kako bi vaša vrećica pravilno prianjala, veoma je važno da održavate kožu oko vaše stome zdravom. Kad se vrećica pravilno pričvrsti, ne postoji rizik od mirisa iz vaše stome i manji je rizik od iritacije kože. Prije no što napustite bolnicu, educirat ćete se o tome kako odabrati i rukovati stoma vrećicom i kako se brinuti o vašoj koži.

Što s hranom i pićem?
Uglavnom možete jesti i piti kao i obično. Isprobajte da vidite kako vaša stoma reagira na različitu hranu. Vaša medicinska sestra, kirurg ili liječnik savjetovat će vas ako morate poduzeti posebne mjere predostrožnosti.

Uglavnom, vaša stoma nije prepreka radu, druženju, bavljenju sportom, putovanju ili drugim hobijima. Vaše opće stanje zdravlja - kako fizičko, tako i mentalno - odigrat će veliku ulogu u određivanju kvalitete vašeg života dok krećete dalje.

Razgovarajte o tome
Razgovarajte o tomeNišta nije toliko korisno kao netko tko zaista razumije ono kroz što prolazite. Sigurno niste sami - broj osoba sa stomom širom svijeta iznosi 1,9 milijuna. Vaše lokalne udruge pacijenata jedan su od načina upoznavanja osoba poput vas kako biste dobili korisne savjete, inspiraciju i osobnu podršku.

Zatvori
Intimnost i trudnoća sa stomom

Intimnost i trudnoća sa stomom

Iako stoma može utjecati na to kako se osjećate prema svom tijelu, ne mora nužno utjecati na vaš odnos s partnerom ili na trudnoću. Nastavite čitati kako biste dobili jednostavne, praktične savjete o životu sa stomom. Intimnost sa stomom
Zatvori

Intimnost i trudnoća sa stomom

Nakon operacije stome, prirodno je da ste zabrinuti oko izgleda vašeg tijela. Treba vremena da se naviknete na fizičke promjene, a kao rezultat toga, možda ćete se osjećati manje privlačni. Iako to može predstavljati izazov, važno je naučiti prihvatiti to kao dio onoga što vi jeste.

Što je s intimnošću?
Intimnost i normalna ljubavna veza mogu se nastaviti nakon operacije ugradnje stome. Kako i kada ovisi o prirodi operacije koju ste imali. Ipak, nemoć i/ili nelagoda mogu se javiti u slučajevima kada su rektum ili mokraćni mjehur odstranjeni (to može utjecati i na žene).

Važno je razgovarati s partnerom i pokušati ne osjećati nelagodu zbog operacije. Također je važno razgovarati s vašom medicinskom sestrom ili doktorom koji su navikli razgovarati o problemima kroz koje prolazite i moći će vam pomoći na više načina. Postoji također nekoliko korisnih savjeta i trikova za savladavanje svakodnevnih prepreka. Na primjer, prilagođavanje čipkastog donjeg rublja kao cijevi oko tijela pokrivajući vrećicu ili koristeći zatvarače/kapice za intimne situacije.

Mogu li imati djecu?
Stoma i trudnoćaJednom riječju, da. Imati stomu ne sprječava ženu da iznese dijete do termina i normalno se porodi. Kako trbuh raste, stoma će u pravilu pratiti promjene oblika trbuha. U kasnijim stadijima trudnoće, možda ćete trebati koristiti ogledalo dok mijenjate vrećicu. Porod se obično odvija normalno.

Razgovarajte o tome
Na kraju, ništa nije tako korisno kao razgovor s nekim tko zaista razumije ono kroz što prolazite. Vaše lokalne udruge pacijenata jedan su od načina upoznavanja osoba poput vas kako biste dobili korisne savjete, inspiraciju i osobnu podršku.

Zatvori
Zašto moram nositi stoma vrećicu?

Zašto moram nositi stoma vrećicu?

Stoma vrećica je neophodna kako biste sigurno i prikladno sakupljali izlazni sadržaj vaše stome. Koliko često praznite ili mijenjate vrećicu ovisi o tome imate li kolostomu, ileostomu ili urostomu. Praktične informacije o nošenju stoma vrećice
Zatvori

Zašto moram nositi stoma vrećicu?

Bez obzira na to koju vrstu stome imate, sav izlazni sadržaj iz stome mora se sakupiti na siguran i prikladan način. Tu dolazi vaša stoma vrećica. Vrećica je napravljena tako da se zalijepi na kožu vašeg trbuha oko stome i sakuplja izlazni sadržaj.

Sigurno i pouzdano

Vrsta stoma vrećice koju ćete odabrati ovisit će o tome imate li kolostomu, ileostomu ili urostomu. Medicinska sestra ili kirurg pokazat će vam koja vam odgovara, ali velika većina vrećica je sigurna i pouzdana. Nitko neće znati da je nosite ako ne odlučite da im kažete.

Iako u početku može biti teško prihvatiti činjenicu da ćete morati nositi stoma vrećicu na svom trbuhu, uskoro biste trebali uvidjeti da je moguće živjeti kao i prije.

Mijenjanje vrećice

Koliko često mijenjate ili praznite vrećicu ovisi o vrsti stome koju imate:

  • Kolostoma: Vrećicu treba mijenjati jednom do tri puta dnevno, ovisno o količini izlaznog sadržaja.
  • Ileostoma: Vrećicu treba prazniti nekoliko puta dnevno.
  • Urostoma: Vrećicu treba prazniti nekoliko puta dnevno. Noću, vrećica za urostomu  može se pričvrstiti na noćnu vrećicu tako da ne morate ustajati zbog pražnjenja.

Za više  informacija o tome kako rukovati vašom specifičnom vrećicom, posjetite animirane upute za vašu specifičnu vrstu stome i sustav vrećica.

Zatvori
Kako postaviti stoma vrećicu

Kako postaviti stoma vrećicu

Moći pravilno postaviti stoma vrećicu ključni je prvi korak u učenju kako se brinuti o stomi. Ispravno postavljanje stoma vrećice
Zatvori

Kako postaviti stoma vrećicu

Kad imate stomu, mokraća i stolica izlaze direktno u vrećicu koja se nalazi na vašem trbuhu. Kako biste izbjegli curenje, iritaciju kože ili neugodnost u društvu, veoma je važno da naučite kako sigurno hermetički pričvrstiti stoma vrećicu za kožu.

Udobno prilijeganje je ključno
Vodeći princip je da se ljepljiva strana pomagala zalijepi na područje oko stome i da rupa unutar ljepila udobno i sigurno priliježe oko stome.

Vaša medicinska sestra pomoći će vam odabrati najbolji proizvod za vas i pokazati vam kako postaviti i odstraniti vrećicu na pravilan način.

Zatvori

Priče korisnika

Priče korisnika

Mogensova priča

„Kad sam prvi put dobio stomu, bio sam pomalo šokiran. Prije toga poznavao sam samo dvije osobe koje su imale stomu i obje su umrle, pa sam mislio da ću i ja ubrzo umrijeti. Zbog toga sam pomislio da bih trebao uživati u životu dok god mogu. To je bilo 1997. Nastaviti s mojim hobijima bilo je pomalo teško u početku, naročito s plivanjem, jer sam morao hodati po svlačionici i slično. Ali objasnio sam ljudima da sam imao operaciju i sada nitko, uključujući i mene, ne razmišlja više o vrećici. Čak i dok sjedimo u sauni, a vrećica se oglasi - samo se smijemo.”
Mogens

Henningova priča

„Nakon operacije probudio sam se sljedećeg jutra i ubrzo shvatio da imam vrećicu na trbuhu. Ne bih rekao da sam bio šokiran, ali sam se osjećao pomalo neobično. Pitao sam se: ‘Hoće li to ostati ovdje?’ Kad sam saznao da ću imati stomu cijeli život prestao sam se sažalijevati jer sam znao da moram živjeti s tim i to iskoristiti na najbolji način. Danas, nemam problema zato što imam stomu i pričam o tome svakome tko želi slušati. Mijenjam vrećicu na igralištu za golf - čak pored kante za smeće ako je potrebno.”
Henning

Zatvori

Free sample - free shipping

Thank you for your order

Receipt

Pogledajte verziju za desktop